spacer


Skiftedag for eternit-taget

De senere år har der været mange tagudskiftninger i parcelhuskvartererne. Endnu flere er på vej takket være de tusinder af udslidte eternittage fra 50-60-70’erne, som er hullede, frostsprængte og begroede.

Skal taget skiftes, har husejeren valget mellem at genbruge den oprindelige tagkonstruktion eller forstærke spærene og lægge nyt, tungere tegltag.

Mange lette pladeløsninger
Skal den lette spærkonstruktion bevares skal tagdækning forsat være let i form af fibercement eller stålplader. De kan endda lægges direkte oven på det gamle tag, så længe ventileringen er i orden og konstruktionen sund.

Det er produkter fra eksempelvis Decra, Lindab, Plannja og Cembrit. Pladematerialer i forskellige afskygninger og med store overfladevariationerne. Lige fra nopret stenflis a la tagpap til højglans stålplader med glaseret herregårdslook og fibercementplader med tillempet vingeteglfacon.

Tunge eller lette tegl
Er det rigtige tegl, der står øverst på husejerens ønskeliste, har normal procedure været at forstærke spærene, så de kunne klare vægten af de tungere tegl.

Men en alternativ løsning er dukket op. Helt lette tagsten, som kan lægges på den eksisterende spærkonstruktion, blev introduceret på det danske marked allerede for et par år siden.

Det er Ravensberger Light fra CC Vejle. En tagsten af skiferler som vejer 27,2 kg/m3 mod 40-65 for traditionelle tagsten. Stenene er fra den tyske producent Meyer-Holsen Dachkeramik og udviklet til det danske marked. Lerkvaliteten gør teglene flere gange hårdere end traditionelle tegl og med lav vandabsorbering. Der er ingen kalk i stenene, og de er modstandsdygtige over for temperatursvingninger omkring nulpunktet.

- Derfor er de også ideelle til det typisk fladere tag, som eternittagene er, fortæller produktchef Jette Engbo fra CC Vejle om stenene, der har omfattende og langvarige garantiperioder.

Lette produkter er fremtiden
- Selvom Ravensberger Light tagsten er i den dyre ende, så er der faktisk stadig en god økonomi i at bruge dem i stedet for at forstærke taget til en billigere men tungere sten, forklarer hun og laver et regnestykke: Ravensberger Light tagsten til et typisk parcelhus løber op i 24-25.000 kr. Nogenlunde det samme som skal afsættes bare til forstærkning af spær, og oveni kommer udgiften til nye tagsten.

Jette Engberg er i øvrigt sikker på, at udviklingen generelt vil gå mod lettere tagsten. Ikke bare fordi de er en fordel til lettere og dermed prisbillige konstruktioner, men fordi de ofte også betyder bedre ergonomi og lavere omkostninger og forurening ved transport.

De store danske tagstensleverandører har ikke lette sten i sortimentet, men andre har fået øjnene op for et interessant marked.
Leverandøren V. Meyer i Brøndby havde en light-tagsten med på Scandbuild-udstillingen og forventer at sende den på markedet i løbet af kort tid. Også her er det en sten specialudviklet til de danske saneringsmodne eternittage. Målet er at gøre den endda lettere end Ravensberger, men endelige specifikationer er endnu ikke frigivet.

-mir 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden