spacer


Energi-regnskabet går i plus

Sønderborg vil være lavenergiens højborg, og ProjectZero er planen, der skal gøre byens borgere og erhvervsliv til landets førende inden for energibesparelse og CO2 reduktion.

Byen vil således halvere husstandenes elforbrug og reducere CO2-udledningen med 75 % inden 2020 og inden 2029 skal hele området være CO2 neutralt.

ProjectZero er Sønderborgs bud på en erhvervspolitik, der skal være et ”unikt eksempel på, hvordan bæredygtighed og business kan gå hånd i hånd”, som det hedder i præsentationen af ProjectZero. Projektet blev lanceret i 2007, hvor en bred kreds af offentlige og private stiftere skød 20 mio. kroner i Project Zero Fonden, som driver processen med at fremme bæredygtige projekter inden for bolig, infrastruktur, erhverv og landbrug.

Masser af isolering
SIB Zero+ huset er et konkret eksempel på, hvordan den smukke vision kan omsættes til praksis med allerede kendte teknologier. Et såkaldt plusenergihus udført af Sønderborg Ingeniør- og Byggeforretning A/S midt i et almindeligt villakvarter hen over vinteren og overtaget af glade ejere i foråret.

Huset er på 200 kvm. i ét plan, velisoleret og forsynet med både jordvarme og solceller, så der er plus på energiregnskabet. Huset producerer mere energi end det forbruger.

Der er 600 mm isolering i fundamentet, 250 mm + 30 mm luftspalte i ydervæggene og 600 mm på loftet. Huset er med stålskelet, bærende Glasrockplade i bagmuren, skalmur i tegl yderst og 45x600 mm kertospær til at bære tagkonstruktionen.

Optimeret til sollyset
Indvendige skillevægge er udført i pudset murværk. Taget er beklædt med tagpap og forsynet med 60 kvm. solceller, jordvarmeanlægget har en 100 m jordslange koblet til energiveksler, og der er varmeveksler tilkoblet ventilationsluften.
Husets tunge bygningsdele indgår i et samspil med glasarealerne og automatisk ventilation i et passivt solvarmesystem. Vinduerne er placeret i bygningen, så der skærmes for sollyset om sommeren, mens mest muligt vinterlys lukkes ind. Dermed nedsættes energibehovet til køling, mens solen bidrager til opvarmning om vinteren.

Der er hurtigt reagerende gulvvarmeanlæg og LED-belysning i huset. Energistyringssystemet Omega holder styr på husets energi- og miljøforhold og reducerer omkostningerne til energi.

Huset er opført af SIB i samarbejde med Syd Energi, Danfoss, Grontmij Carl Bro og Project Zero.

-mir 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden