spacer


Svømmende skole

Danske arkitekter tegner kombineret skole og svømmehal i Bergen

KHR arkitekter har vundet konkurrencen om at bygge en ny skole og svømmehal på Nygårdstangen i Bergen. Projektet med navnet 'Helleren' samler skole og svømmehal i en stor bygning, der rejser sig i landskabet som en stor sten der har ligget på stedet i millioner af år.

- Mødet mellem landskabet, og det raffinerede bymønster som omgiver bygningen på terrænet, udtrykkes i bygningens arkitektur. På afstand opleves bygningen som en samlet figur, en stor sten ved vandet, som er slebet og formet af vind og vejr, forklarer Jakob Brøndsted, arkitekt maa og partner i KHR.

- På nært hold åbner figuren sig med præcise udskæringer, som indgang til bygningen, der er skabt ud fra de bevægelseslinjer, som ligger i byen. Derved fremstår 'stenen' som et kendetegn og varemærke for byen og samtidig et ly eller helle i en sammensat og vindomsust del af Bergen,

Bygningens tag og facader tænkes udført i metalplader blandt andet tombak, så indtrykket af den store sammenhængende figur opleves fra alle sider. Det er tanken at metalpladerne desuden indfarves i grønlige og blålige nuancer, så der opstår et varieret farvespil.

- Sammenhængen mellem skole og svømmehal, og den store indre volumen med et areal på ca. 26.000 m2 gør at bygningen tilbyder mange forskellige indretningsformer. Derved fremstår Helleren som en intelligent og moderne bygning, der åbner op for stor fleksibilitet og hurtigt kan tilpasses fremtidige krav, fortæller Jakob Brøndsted om indretningen.

Konkurrencen var udskrevet i 2007 af Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune. Seks tegnestuer blev udvalgt til at deltage i konkurrencen. I december vandt KHR en delt førsteplads, men efter forhandlinger i løbet af januar 2008, blev det altså KHR, som løb med den endelige sejr.

- nn 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden