spacer
Tjen penge på en ny markedslejevurdering

Som udlejer er der mange penge at hente ved at få foretaget en ny og tidssvarende markedslejevurdering. Det er flere blevet opmærksomme på, og i 2007 betød det en stigning på 30 procent flere markedslejevurderinger hos EDC Erhverv Poul Erik Bech i forhold til året før.

Du ved, at din udlejningsejendom er attraktiv. Den ligger måske midt på strøget i byens pulserende liv, men alligevel har du fastholdt lejen de seneste mange år. For hvad indebærer det egentlig at hæve lejen? Og hvor meget kan du som udlejer tillade dig at sætte den til?
I Danmark har der tidligere været en tendens til, at man har fået foretaget en markedslejevurdering af interne vurderingsfolk, hvorimod det i et land som Sverige som hovedregel længe har været de uvildige vurderingseksperter, der har stået for vurderingerne.
Vi håber, at det vil slå endnu mere igennem herhjemme, for alle må være interesseret i at få den retvisende vurdering,” udtaler Stig Nordbøge, Vurderingschef hos EDC Erhverv Poul Erik Bech.
Han mener ikke, at der er nogen, som har gavn af en forkert leje. Hverken lejer eller udlejer. Er lejen for lav, går udlejer glip af indtægter – og er lejen for høj, kan lejemålet være svært at leje ud, når den nuværende lejer opsiger lejemålet.

Vurdering eller ej?
Det kan være svært at overskue, om man skal få foretaget en markedslejevurdering, men de generelle bevægelser på markedet med færre ledige erhvervslokaler, har fået lejeniveauet til at stige, Nogle steder i den indre by i København er der for eksempel sket stigninger på 30 til 40 procent.
Man gør dog klogt i først at tjekke, hvornår man eventuelt kan varsle en lejestigning, fordi det kun kan ske hvert fjerde år.
Vurderingseksperter bruger markedsbevægelserne og et kig ind i fremtiden, når de skal vurdere erhvervsejendommene. Måske har udlejeren ikke været opmærksom på, at der om kort tid vil være en attraktiv motorvejsforbindelse tæt på ejendommen – og at det kan rykke på lejen.
En ting er at man gerne vil have en vurdering i forbindelse med at kunne hæve lejen, men der er også andre forhold, der kan gøre det nødvendigt at få en vurdering. Det kan være, at man som ejer af en ejendom vil bruge en vurdering i forbindelse med sit årsregnskab, eller det kan være i forbindelse med optagelse af et lån, hvor det næsten altid er et krav, at der er foretaget en vurdering af ejendommen. Under alle omstændigheder, er det ifølge vurderingschefen vigtigt at gøre sig klart, hvorfor man vil have foretaget en vurdering.
Men derudover skal man ikke lave de store forberedelser. Man skal lige tjekke, hvornår der kan varsles huslejestigninger, så der er ikke er tre et halvt år til, men derefter kan man komme i gang.


Hvornår er en markedslejevurdering en god idé?

  • Ligger din ejendom på et strøg, kan priserne meget vel være steget i de senere år.
  • Hvis din ejendom ligger, hvor der har været ændringer i infrastrukturen, kan prisen også være skudt i vejret.
  • Hvis det er mange år siden, du sidst har fået foretaget en vurdering.

    Der kan også være behov for andre typer vurderinger, så som markedsværdivurderinger:

  • I forbindelse med årsregnskabet.
  • I forbindelse med optagelse af lån.
  • I forbindelse med generationsskifte.
  • I forbindelse med salg af virksomhed eller ejendom.
  • I forbindelse med fusion.
  • I forbindelse med skilsmisse.
  •  
    Nyhedsarkiv
    Navne/Aktiviteter
    Organisationer
    Kontakt redaktion
    mesterguiden