spacer


Bløde fuger kan give skimmelsvamp

Råd og skimmelsvamp opstår bag dårlige bløde fuger i badeværelse og køkken, hvis vandet trænger ind bagved

Bløde fuger i badeværelse og køkken holder ikke evigt. Derfor skal man huske at skifte dem. Ellers kan de være skyld i råd og skimmelsvamp, som kan blive en dyr affære, skriver Bolius.dk.

- De bløde fuger er der for at tætne, så der ikke trænger fugt ned. Er de ikke gode nok, kan der opstå problemer - især i badeværelser og ved brusenichen, hvor der er rigtigt meget vand. Trænger der vand ind, kan man få problemer med råd og skimmelsvamp, siger videnformidlingschef i Bolius Boligejernes Videncenter, Jan Felland.

Tjek de bløde fuger en gang om året
Hvor længe de bløde fuger holder, afhænger bl.a. af fugemassen, kvaliteten af arbejdet og påvirkningen af slid og fugt. Det er en god idé at tjekke dem en gang om året. Hvis fugen slipper i kanterne eller smuldrer, skal de skiftes ud. Er fugen misfarvet eller angrebet af skimmelsvamp, er det muligvis nok at rense den.

Hvis de bløde fuger skal udskiftes, skal man bruge en elastisk fugemasse, der indeholder de såkaldte fungicider, som bl.a. beskytter mod skimmelsvamp. Undgå at bruge glassilikone - det indeholder eddikesyre, som kan skade fliserne.

I ældre badeværelser er fugen normalt den eneste beskyttelse mod fugt. I nyere badeværelser hjælper en såkaldt vådrumsmembran også med at holde fugten væk fra de bagvedliggende konstruktioner.

Vær forsigtig, hvis du selv skifter blød fuge
Det er billigt, hvis man selv udskifter fugerne. Men husk at være forsigtig.

- Hvis du skærer en fuge ud, kan du risikere at perforere membranen, og så er du dårligere stillet end før, siger sekretariatsleder i Fugebranchen, Lili Bothmann, til Bolius.

Ulempen ved gør det selv-arbejdet er også, at husforsikringen formentlig ikke dækker. Ifølge konsulent i Forsikringsoplysningen, Christian Skødt, vil råd typisk ikke blive dækket, fordi fugten langsomt vil trænge ind.

Man kan også få en professionel til at gøre det. Der findes deciderede fugespecialister, men ellers er det normalt en murer, der laver fuger i badeværelser, mens f.eks. en tømrer kan gøre det i køkkenet. Hvis håndværkeren begår en fejl, er det ham eller hans forsikring, der skal betale, hvis man ellers kan bevise, at det er hans skyld.

Råd og skimmelsvamp kan blive dyrt
Der er forskel på, hvor stort et arbejde, der skal lægges for dagen. Mindre revner i en blød fuge er næppe alvorlige, hvis det er et nyere badeværelse med vådrumsmembran bag fliserne. Men større revnede fuger i ældre badeværelser kan godt have medført større fugtskader, som kan blive en dyr affære.

- Hvis man opdager, at fugerne er i stykker i badeværelset, er man nødt til at finde ud af, om der er sket noget bagved. Bor du i lejlighed, eller har du et badeværelse på 1. sal, kan fugten risikere at trække nedenunder, og så kan det blive endnu dyrere, siger Jan Felland.

Man kan bl.a. finde ud af, om fugten er trængt ind bag fliserne ved at se, om der er skjolder på den anden side af væggen eller i undertagen. Man kan også låne eller købe en fugtmåler. I værste fald skal fliserne brækkes op, og det ødelægger den vandtætte membran bagved.

Vedligehold fugerne
Selv om bløde fuger aldrig kan holde evigt, kan man få dem til at holde længere. Det bedste er at holde dem rene og tørre dem af. Ellers kan de kalke til, og det gør det nemmere for snavs og fedt at sætte sig, og det giver gode betingelser for skimmelsvamp.

Husk også at lufte ud og hav i det hele taget en god ventilation.


Sådan skifter man bløde fuger ud
Inden man lægger en ny fuge, skal man fjerne alle rester af den gamle fuge. Det gør man sådan:
- Skær fugen fri i kanterne med en skarp hobbykniv - vær forsigtig, ellers kan du ødelægge en eventuel membran nedenunder.
- Træk resterne af fugen og evt. bagstopning nedenunder væk.
- Smør med silikonefjerner og lad det sidde op til et døgn.
- Rens efter med en svamp med rent vand, og lad området tørre.

Dernæst kan den nye fuge lægges på:
- Dæk fladerne ved siden af med malertape og pres nyt fugebagstopning ind.
- Sprøjt fugemassen helt ind i fugen med en fugepistol.
- Glat efter med en fugepind eller en finger dyppet i opvaskevand.
- Fjern malertapen når fugen er færdig.

Hvis man skal udskifte fugen mellem køkkenvask og bordplade, skal man afmontere vasken og afløbet, inden man renserne fladerne, og lægger en ny fuge.

Kilde: Bolius Boligejernes Videncenter

-los 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden