spacer
Prækvalificeringens gåde

Ny rapport giver svar på hvordan arkitekter udvælges til konkurrencer

For arkitekter kan et kig ind i bygherrens hoved være guld værd. Især når der bliver kigget, mens bygherren beslutter, hvem der skal vælges og fravælges til en konkurrence.

Det giver en ny rapport fra Center for Ledelse i Byggeriet ved CBS Handelshøjskolen med titlen ’Prækvalificering til arkitektkonkurrencer i Danmark’ nu mulighed for.

- Vi undrede os over, at arkitekter er parate til at arbejde for bygherrer med notorisk dårlige omdømmer, og at bygherrer ikke er betænkelige over at udvælge arkitekter, selvom det forrige samarbejde er endt i konflikt og voldgift. Det gjorde, at vi satte os for at undersøge ’prækvalificeringens gåde’, fortæller professor Kristian Kreiner, Center for Ledelse i Byggeriet.

Undersøgelsen viser, at prækvalificeringen som udgangspunkt er en meget ugennemsigtig proces. Derfor er det ikke helt nemt at afgøre, hvad det er, man som arkitekt skal være god til for at blive prækvalificeret.

Et meget stort antal forhold kan nemlig spille ind på udfaldet, og en lang række kriterier og præferencer kan være relevante i den pågældende situation.

Vigtigst for bygherrerne er dog tidligere, direkte samarbejdserfaringer. Det påpeger de fleste af de adspurgte bygherrer.

Når kriteriet ikke kan anvendes, fordi tidligere samarbejdserfaringer ikke eksisterer, benytter bygherrerne sig af to andre kriterier.

Det ene kriterium handler om arkitektfirmaets omdømme, og det andet kriterium handler om firmaernes dokumenterede kompetencer.

Samlet set er alle tre faktorer betydningsfulde, men undersøgelsen viser, at der er en tendens til, at omdømme er lidt vigtigere i tilvalget af arkitektfirmaer; mens kompetencer er lidt vigtigere i fravalget af arkitektfirmaer.

Undersøgelsen viser dog også, at erfaringer, omdømme og specifikke kompetencer ikke er eneste mulighed for at blive prækvalificeret. Undersøgelsen viser nemlig, at mange af de adspurgte bygherrer gør brug af såkaldte wildcards i konkurrencerne. Her udvælges arkitektfirmaer, der ikke har de nødvendige erfaringer, og som måske heller ikke har et veletableret omdømme.

- nn 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden