spacer
Skimmel-huse mere giftige end antaget

I tre ud af fire huse med skimmelsvamp er der mykotoksiner i indeluften i koncentrationer på flere hundrede gange det, man hidtil har antaget. Det viser nye svenske undersøgelser udført af bl.a. Lunds universitet.

I den højeste koncentration lå niveauet 500 procent højere end forventet, og selv i støvet på karme i værelser med synlige skimmelsvampe, kunne forskerne i 4 ud af 10 huse måle mykotoksiner.

- for det første ved vi nu, at der næsten altid dannes mykotoksiner ved skimmelsvampeangreb. Både hvor der er synlig og usynlig skimmel, siger Lennart Larsson, docent i mikrobiologi ved Lunds Universitet, til avisen Sydsvenskan.

- For andet har vi påvist, at mykotoksiner frigives til luften fra skimmelangrebne overflader. Ikke mindst når svampen tørrer, frigiver den partikler mindre end svampesporerne ud i indåndingsluften, siger han.

Under mistanke
Mykotoksiner er en række giftige og flygtige stoffer, som skimmelsvampene udskiller i et forsvar mod konkurrenter i nærmiljøet.

De er i stand til at sive gennem selv faste barrierer, og de er et godt bud på, hvad det er ved skimmelsvampene, som giver mennesker en lang række symptomer fra astma, til hovedpine, snue og rindende øjne.

Mykotoksiner i fødevarer eller optaget gennem hud og indånding, f.eks. fra bygninger, kan give skader på lever, nyre og nervebaner såvel som på immunforsvaret. Foreløbig er man dog ikke klar over, hvor høje mængder mykotoksiner, der fører til sygdomme og forgiftning.

Alligevel betegner Lennart Larsson fundene som alarmerende, selv om de ikke beviser, at der er en sammenhæng mellem skimmelsvampe, mykotoksiner og sygdomme. Men der er grund til at være på vagt ud fra et forsigtighedsprincip.

- Fugtskader skal derfor behandles med største alvor, og man skal aldrig tolerere synlig skimmel og lugt af mug, siger han.

- mir 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden