spacer
Flaskehalsen har forskubbet sig

Tidligere var det mangel på byggematerialer, der gjorde, at byggerierne måtte ligge stille. Nu er det manglen på arbejdskraft, der tvinger mange virksomheder til at sige nej til opgaver.
Det viser Dansk Byggeris halvårlige undersøgelse af udbud og efterspørgsel på byggematerialer.

- Kun 13 procent af de udførende virksomheder oplever, at de må udskyde eller sige nej til ordrer som følge af mangel på materialer. For et år siden oplevede 74 procent af virksomhederne leveringsproblemer, forklarer Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, i en kommentar til undersøgelsen.

De materialeproducerende virksomheder kan bekræfte, at markedet for byggematerialer er gået ind i en mere normal fase. Hvor det for et år siden var 70 procent af materialeproducenterne, som havde problemer med at følge med ordreindgangen, er det nu reduceret til 43 procent.

Trods bedre forsyninger af materialer har en tredjedel af virksomhederne alligevel svært ved at levere til tiden. Det skyldes en anden flaskehals i form af mangel på arbejdskraft.

- Det er ærgerligt, at mangel på arbejdskraft er med til at lægge en dæmper på virksomhedernes produktionskapacitet. Derfor ser vi frem til, at Østaftalen bliver ændret ved årsskiftet, siger Michael H. Nielsen og henviser til den yderligere lempelse af Østaftalen, som træder i kraft fra 1. januar 2008.

Dermed bliver det betydeligt nemmere for overenskomstdækkede virksomheder at rekruttere arbejdskraft fra de nye EU-lande.

- mir
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden