spacer


Tysk totalentreprenør indtager Danmark

Tysklands største entreprenør opfører kæmpe kontorhus i Sydhavnen

Af Niels Nielsen

Mens svenske Skanska trækker hornene til sig på det danske marked og sætter entreprenørforretningen, så står der andre udenlanske aktører klar til at overtage.

I hvert fald skal den tyske storentreprenør, Züblin, stå for totalentreprisen på det kontorhusprojektet, Syporten, i Københavns Sydhavn.

Det er dog endnu for tidligt at sige, hvilken betydning det vil have på det danske marked, at en ny stor udenlandsk aktør er trådt ind på det danske marked.

Foreløbig er der dog ikke noget, der tyder på at Züblin skulle være interesseret i at overtage Skanskas entreprenørforretning i Danmark.

Selv er Züblin meget tilknappet omkring sin tilstedeværelse i Danmark.

- Vi tager et projekt ad gangen, og så må vi se, hvordan det går, lyder det kortfattet fra den tyske entreprenørs talsperson, Nicole Schnieders.

Det har derfor heller ikke været muligt at få oplyst, i hvilken grad Züblin vil udnytte internationale relationer til at skaffe arbejdskraft og materialer, eller hvorvidt man vil gøre brug af danske underentreprenører og materialeleverandører.

Reklamesøjle
Den forsigtige strategi til trods, så bliver Sydporten-projektet en særdeles iøjnefaldende reklamesøjle for den tyske entreprenørs indledende aktiviteter her i landet.

Alene i kraft af projektets størrelse. I alt opføres 30.000 etagemeter, hvoraf opførelsen af de første 14.000 er gået i gang, mens Züblin har forhåndskontrakt på de sidste 16.000, der opføres i takt med behovet for yderligere kontorarealer.

Derudover i kraft af beliggenheden ved en af Københavns mest trafikerede indfaldsveje over Sjællandsbroen gennem Sydhavnen, der vil gøre projektet synligt for titusindvis af menneskers hverdag.

Sydporten ventes klar til indflytning foråret 2009. Bygherren er et nyetableret udviklingsfirma med samme navn og tidligere kendt som Hauser Ejendomme. Kontorhuset Sydporten er virksomhedens største projekt.

- Prisen har selvfølgelig været et afgørende parameter, og fordi projektet har været undervejs i en periode, hvor de store hjemlige totalentreprenører har været forsigtige og sikret sig ekstra i deres tilbudspriser; så har det været naturligt at kigge mod udlandet for at finde en totalentreprenør, forklarer Kai Holmer Nielsen fra udviklingsselskabet Sydporten om baggrunden for at vælge tyske Züblin som totalentreprenør.

- Men det har også haft stor betydning, at man i Tyskland bygger på en lidt anden måde end normalt i Danmark med blandt andet stor brug af filigrandæk, der giver mulighed for at skabe den anderledes arkitektur, som vi gerne vil profilere os på, siger Kai Folmer Nielsen, der har en fortid som projektudviklingschef i netop Skanska.

Tyskland største
Züblin regnes for øjeblikket som det største tyske entreprenørselskab. I 2006 omsatte Züblin for 20 mia. dk.kr. og havde 10.000 medarbejdere. Det store volumen opnås dog i kraft af, at Züblin er et selskab under den store østrigske byggekoncern, Strabag, med i alt 53.000 medarbejdere og en samlet omsætning på 75 mia. dk.kr.

På den måde kommer Züblin i samme liga som Skanska, der med 100 mia. dk.kr. i omsætning og 56.000 medarbejdere er blandt de allerstørste entreprenører på verdensplan. Til sammenligning havde den største danskejede entreprenør, MT Højgaard, en omsætning på cirka 11 mia. dk.kr i 2006 og beskæftigede 6000 medarbejdere.

Kender Danmark
Züblin kender det danske byggemarked, da entreprenøren har været repræsenteret i Danmark de sidste fem år. Dog kun som underentreprenør med speciale i fundering. Sydporten er det første projekt, hvor selskabet påtager sig totalentreprisen. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden