spacer


Energirigtige kvadrater

Vinduets format er en vigtig faktor ved beregning af energirammen

Af Niels Nielsen

Højt eller lavt, kvadratisk eller rundt. Det er ikke lige meget, hvilken form vinduet har, når bygningens energiramme gøres op efter det nye bygningsreglement. Teoretisk set er et rundt vindue den mest energirigtige løsning, men i praksis vil et kvadratisk vindue være det mest optimale.

Mange faktorer
Det skyldes, at der i det nye bygningsreglement skelnes mellem størrelsen på både selve murhullet samt vinduets karm- og glasareal, når energiregnskabet gøres op. Derudover indregnes såvel vinduernes negative effekter i form af et varmetab til omgivelserne som den positive effekt ved et energitilskud fra solindstrålingen.

- Karmen er som regel det svageste led i vindueskonstruktionen med hensyn til varmetab, samtidig med at karmen begrænser solindstrålingen; derfor er det en god tommelfingerregel at gå efter et vindue med så stort et glasareal som muligt i forhold til rammearealet, forklarer teknisk rådgiver Jørgen Munk fra Velfac.

- Det betyder, at står valget mellem et vindue på 1x1 m og et på 2x½ m, der har samme glasareal; så opnås der en højere energieffektivitet med det kvadratiske vindue, fordi den samlede karmlængde er kortere, forklarer Jørgen Munk.

- Det er dog ikke sådan, at det umiddelbart kan konkluderes, at en reduktion af rammearealet på 20 % giver en tilsvarende positiv effekt på energiregnskabet, men hvis et byggeri ligger på vippen til at opfylde energikravene, kan en ændring af vinduerne fra aflange formater til kvadratiske formater være den sidste detalje, der får det hele til at gå op, fortæller Jørgen Munk.

Rundt vindue
- Ser man alene på forholdet mellem ramme og glasareal, så giver et rundt vindue faktisk det allermest optimale resultat; samtidig med at der ikke er nogen hjørner, hvor varmetabet i vinduet er størst, forklarer Jørgen Munk.

- I praksis er der dog nogle tekniske, funktionelle og økonomiske forhold, der gør, at runde vinduer ikke altid vil være den bedste løsning alligevel.
- Vinduets form er stadigvæk heller ikke den vigtigste faktor i energiregnskabet. Orienteringen af de største vinduesarealer mod syd samt bygningens samlede overfladeareal er de vigtigste elementer at tage i betragtning for at opnå det mest energirigtige byggeri, afslutter Jørgen Munk. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden