spacer
Farerne lurer stadig på byggepladserne

Arbejdstilsynet gav i går 178 strakspåbud eller forbud ved besøg på 229 byggepladser

Gårsdagens kontrolaktion, hvor Arbejdstilsynet kom på uanmeldt besøg på 229 af landets byggepladser, blev skræmmende aktuel, da tilsynet undervejs blev kaldt ud til en byggeplads, hvor to håndværkere netop havde været ude for en alvorlig arbejdsulykke. De to håndværkere var væltet med en sakselift fra seks meters højde, og var begge kommet til skade ved styrtet.

Travlhed er ingen undskyldning
Forklaringen på ulykken var travlhed, og den undskyldning gik igen på mange af de byggepladser, som Arbejdstilsynet (AT) besøgte og der var derfor ikke tilfredshed med resultatet af rundturen til byggepladserne. For sikkerheden halter stadig gevaldigt, også selvom byggepladserne længe har været et af fikspunkterne i tilsynets arbejde.

- Undskyldningen om travlhed er en ringe trøst for de ansatte, det går ud over. Derfor er det også et vigtigt formål med vores aktioner hele tiden at fastholde opmærksomheden om sikkerheden hos både ansatte og arbejdsgivere. Også på de helt basale områder som fx at bære hjelm, siger kontorchef i AT, Sonja Ploug Jensen.

Alarmerende
Ved aktionen måtte tilsynet give i alt 178 strakspåbud eller forbud, som betyder, at arbejdet på byggepladsen blev stoppet, indtil forholdende bliver bragt i orden. Til trods for at der er mange byggepladser, hvor sikkerheden er i orden, er der stadig skræmmende mange steder, hvor der sløses med sikkerheden i et sådan omfang, at medarbejdernes sikkerhed, førlighed og liv er i fare. Og det er uacceptabelt, synes man i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet, BAT.

- Når Arbejdstilsynet finder 178 livsfarlige forhold på 229 byggepladser, må det være klart for enhver, at den er helt gal med sikkerheden i bygge og anlæg. Det er ganske enkelt alarmerende. Der er for mange virksomheder, der ikke forstår situationens alvor. For dem, der ikke har orden i tingene, skal der bruges mere pisk. Derimod skal de virksomheder, der har orden i sikkerheden, have ros – og de skal have lettere adgang til at få nye byggeopgaver, udtaler sekretariatschef i BAT, Gunde Odgaard.

Arbejdstilsynet lover flere kontrolaktioner – både i 2007 og i 2008.

-los 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden