|
|
De nye digitale værktøjer vil sikre de danske byggetraditioner ud i fremtiden
Af Jørn Jensen, projektchef, Implementeringsnetværket for Det Digitale Byggeri
Der er formentlig ikke mange, der har købt et køkken inden for de seneste år, uden at de har set det deres nye ”Lone og Christian-køkken” i 3D på skærmen i butikken. Ønsker du røde, højglanslakerede låger er prisen 3.000 kr. mere, end hvis du vælger hvid.
Med ét tryk på knappen er visualiseringen omsat til en ordreseddel til fabrikken, som automatisk laves om til en plukliste på lageret, samtidig med at lagerbeholdningen ajourføres og fakturaen udskrives. Enkelt og utænkeligt at vi skulle arbejde uden.
Hvem kan ikke forestille sig, at det bliver præcis ligeså enkelt, når Lone og Christian i fremtiden skal have en tilbygning til huset? Vælger du lærkebrædder, ser det sådan ud og kan leveres i uge 42 og koster 32.000 kr. mindre, end hvis du vælger mursten, som ser sådan ud. Til gengæld er det færdigt i uge 40. Du vælger selv.
En smartere måde at bygge på
Vejen dertil handler om digitalisering af byggeriet – om smartere måder at bygge på. En digitalisering, som har fået fornyet kraft med de seneste regler om, at alt statsligt byggeri skal leve op til en række digitale krav, som nu også rulles ud i de nye regioner.
Og tiden er rigtig til fornyelse. Tag nu de mange danskere, som oplever dagens byggeboom ved, at der er rift om håndværkerne. Såvel professionelt som privat går snakken tit om byggeprocesser. Alle der har været igennem en sådan ved, at ens evner til hurtige beslutninger, improvisation og samarbejdsevne er egenskaber, der testes undervejs.
Mange uforudsigelige ting kan støde til. Materialemangel på det værst tænkelige tidspunkt. Den forkerte bordplade i det rigtige mål - eller den rigtige i det forkerte mål! Og ledninger, der må trækkes om, fordi der er røget en skrue igennem. Et byggeprojekt er nemlig en disciplin, der involverer mange forskellige mennesker, vejrets luner, det kreative over for det muliges kunst.
Optimerer byggeriets ressourcer
De nye digitale standarder løser en del af disse problemer. De gør det nemlig endnu nemmere for byggeriets parter at arbejde tættere sammen. Arkitektens 3D-tegninger passer med ingeniørens avancerede beregninger. Bestillings- og mangellister kan overføres
til underleverandører. Materialelister kan nemt indarbejdes i projektledernes tidsplaner og økonomiske estimater. Og evaluering, tilsyn og kontrol bliver nemmere og mere præcis.
Det digitale byggeri er kort sagt et naturligt, teknologisk redskab, der kan optimere ressourcerne i byggeriet, reducere fejl og mangler og gøre dansk byggeri endnu mere konkurrencedygtigt. Det er et projekt på linie med ønsket om elektroniske journaler
inden for sundhedsvæsnet som hjælper læger, sygeplejersker, fysioterapeuter etc. med at tale sammen via den samme teknologi. Så patienten – eller det enkelte byggeri – kommer i centrum.
Danmarks stolte håndværkertraditioner rækker langt tilbage i historien. Vi har igennem århundreder bygget flot og innovativt. De nye digitale værktøjer vil være med til at sikre, at vores flotte byggetraditioner også lever langt ud i fremtiden.
Læs mere om det digitale byggeri på www.detdigitalebyggeri.dk
|
|
|
|
|
|