spacer


Bogrygge på facaden

Farverig solafskærmning med bogstaver og tal synliggør skolefunktion i bybilledet

Af Niels Nielsen

Solafskærmningen giver en klar identitet til den det nye Ørestad Gymnasium i kontrast til den neutrale kubiske hovedform.

Bevægelige lodrette glaslameller i fulde etagehøjder med silketrykte hvide bogstaver og tal i skiftende grønne, gule, røde og blå farver danner et levende vandret mønster på facaden, der i samspil med etagedækkenes udvendige afslutning med hvide fiberbeton-elementer fortæller om bygningens indre rumlige dynamik.

Unik løsning
En omhyggelig arkitektonisk bearbejdning af solafskærmningen kendetegner mange af de glashuse, som arkitektfirmaet 3XN har udformet gennem årene: Fra de varme, indvendige trælameller i Arkitekternes Hus over de sprøde, vandrette glaslameller på Sparekassen Kronjyllands hovedsæde til de blanke metalskodder på hovedsædet til erhvervsbanken FIH.

Hver gang en unik løsning, men med samme funktion: At skabe en intelligent facade, der giver et optimalt indeklima ved at tilpasse sig sollyset gennem dagen og året; samtidig med at der tilføres arkitektonisk variation og identitet til en ofte rationel bygningskrop med gentagelsen af mange ens facadeelementer.

690 glaslameller
Det gør sig også gældende i Ørestad Gymnasium, men her har solafskærmningen yderligere en fortællende funktion.

- Solafskærmningens lodrette glaslameller med silketrykte bogstaver og tal skal symbolisere bogrygge, og fortælle om bygningens funktion som vidensinstitution i byen, fortæller Kim Herforth Nielsen fra 3XN, der har udviklet grundidéen til solafskærmningen i samarbejde med Art Andersen, mens Colt Nordic vandt entreprisen om den endelige tekniske detailudførelse og montage.

Lamellerne er udført som en lamineret konstruktion af to lag glas på hver otte millimeter for lamellerne på vest- og nordfacade, mens glassene er seks millimeter tykke på øst- og sydfacaden. Lamellernes højde er på 3,0 og 4,5 meter afhængigt af den indvendige rumfunktion. Mellem de to lag 70 centimeter brede glas er på udvalgte lameller monteret en farvet folie.

De i alt 690 glaslameller er monteret med glasskruer i den ene side på et kraftig aluminiumsprofil med en kurvet underside. Profilet fastholder glaslamellerne med en vægt på op til 120 kilo, og sikrer stabilitet og bevægelse under kraftig vindpåvirkning.

På gymnasiets nordside er lamellerne monteret i en fast position vinkelret på facaden. På de øvrige facader kan lamellerne indstille sig efter sollyset, både automatisk eller manuelt i trin på henholdsvis 0, 45 og 90 grader i forhold til facaden.

Selve motorerne til de bevægelige lameller er monteret bag hulrummet på facadens hvide fiberbeton-elementer. Hver motor betjener to til seks glaslameller afhængig af placeringen på facaden. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden