spacer
Massiv tilstrømning til sikkerhedskurser

På længere sigt vil det give bedre sikkerhed på byggepladserne, vurderer en ekspert i arbejdsmiljø

Antallet at kursister på AMU-centrenes bygge- og anlægsuddannelser stiger og stiger, og på farlige områder, som stillads- og tagarbejde, er der sket en tredobling. Det vil, ifølge Søren Spangenberg, der er seniorforsker på det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og ekspert i arbejdsmiljø, få en positiv afsmitning på arbejdsmiljøet i byggeriet.

I alt gennemførte mere end 43.000 kursister sidste år et AMU-kursus inden for bygge og anlæg, og det er en markant stigning på 45 % fra året før, hvor knap 30.000 medarbejdere i byggeriet for en tid skiftede byggepladsen ud med undervisningslokaler.

Positiv afsmitning
En undersøgelse fra 2003 (’Factors contributing to the differences in work related injury rates between Danish and Swedish construction workers’), foretaget af NFA, viste, at svenske virksomheder havde halvt så mange ulykker som danske. En af forklaringerne var, at de svenske håndværkere havde en bedre uddannelsesmæssig baggrund. Men med den seneste udvikling ser det ud til, at de danske håndværkere er godt på vej mod sikrere arbejdspladser.

- Vi nærmer os de svenske tilstande, hvor man i længere tid har prioriteret uddannelse højt og haft en god statistik over arbejdsulykker. Derfor forventer vi, at det arbejde med uddannelse og opkvalificering, som foregår i dag, vil få en positiv afsmitning på arbejdsmiljøet i fremtiden, siger Søren Spangenberg til Dansk Byggeris nyhedsbrev Barometer.

Fokus på problemområder
Det er især kurserne inden for stillads- og tagarbejde, der har trukket flere kursister til. Rundt regnet er antallet af deltagerne på stilladskurser tredoblet fra ca. 4.000 kursister i 2005 til ca. 12.000 kursister i 2006. I samme boldgade ligger tagdækningskurser, hvor antallet af kursister steg fra 142 til mere end 1.000 sidste år.

- Der er ingen tvivl om, at branchen har haft et efterslæb omkring efteruddannelse og opkvalificering, men nu kan vi mærke, at der er en større opmærksomhed omkring det. Modsat tidligere er ingen af de kursister, som vi tager ind i dag, helt blanke omkring det med arbejdsmiljø, og det vidner om, at der sker noget derude på pladserne, anslår uddannelseschef på AMU-Fyn, Svend Erik Petersen, som tilføjer:

- Det er især de store virksomheder, som sender medarbejderne på kursus, men i det store hele ser vi en skøn blanding af kursister her. Både de unge og de gamle kommer til, og alle virksomhedsstørrelserne er repræsenteret på vores hold, vurderer Svend Erik Petersen.

Fraværende udlændinge
Svend Erik Petersen fremhæver dog som en undtagelse, at de udenlandske arbejdere stort set er fraværende på kurserne. Det skyldes hovedsageligt, at medarbejdere fra lande som Tyskland eller Polen ikke kan deltage i et kursus på dansk, og AMU-centrene tilbyder ikke undervisning på andre sprog.

- los 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden