spacer
Byggeriet knuser flaskehalse

Byggeriet har effektivt formået at overvinde frygten for opbremsning og ligefrem fald i byggeaktiviteten på grund af materialemangel og mangel på arbejdskraft.

Den seneste statistik viser, at flaskehalse og lignende kapacitetsproblemer slet ikke har været i stand til at bremse branchens vækst.

Byggeriet kan således endnu engang opvise rekordomsætning. De fire første måneder af 2007 viser fremgang på 10,8 mia. kr. - en stigning på næsten 20 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Resten af dansk erhvervsliv står nærmest stille i forhold til byggeriet med en tilsvarende vækst på bare 7 pct.

I BAT ser man flere forklaringer på de gode tal.

- Godt gang i byggekranerne og fyldte ordrebøger med udskudte vedligeholdelsesopgaver fra 2006 er hovedforkalringen. Derudover har markante prisstigninger på byggematerialer aflejret sig i omsætningsstatistikken, fordi den opgøres i løbende priser og dermed ikke korrigeres for inflation. Og så har den milde vinter givet et par milliarders ekstra byggeomsætning sammenlignet med 2006, forklarer økonom Bo Sandberg.

Han angiver, at prisstigningerne på materialer bidrager med en tredjedel af omsætningsstigningen, den milde vinter med 15 pct., mens høj efterspørgsel står for resten.

DM i udenlandsk arbejdskraft
En af de oftest fremhævede trulser mod byggeriets vækst har været manglende hænder. Men branchen har været ganske dygtige til at skaffe arbejdskraft både fra andre brancher og fra udlandet.

På bare et år er branchens ansatte steget med næsten 25 procent fra 150.000 til 195.000. Langt de fleste er hentet fra det øvrige arbejdsmarked, men udlændingene er for alvor begyndt at strømme til.

Tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser endda, at bygge- og anlægsbranchen med 3.278 aktive arbejdstilladelser i maj måned er den branche i Danmark med flest medarbejdere fra de nye østeuropæiske EU-lande.

- Det er en bemærkelsesværdig stigning fra 828 i maj 2006. Allerede tilbage i januar 2007 overhalede bygge- og anlægsbranchen landbruget, som ellers har været længst fremme i rekruttering af arbejdskraft fra Østeuropa. Det viser, at virksomhederne har taget ansvar for at løse problemet med manglende hænder i Danmark. En løsning til gavn for kunderne, der kan få bygget nyt og vedligeholdt, men også til gavn for samfundsøkonomi og konkurrenceevne, kommenterer konsulent Thomas Gyldal Petersen fra Dansk Byggeri udviklingen.

Dertil kommer de øvrige udenlandske håndværkere – hovedsageligt tyske - som også har fundet arbejde i den danske byggebranche.

- mir
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden