spacer


Gymnasium metropolis

Ørestads nye gymnasium foregriber fremtidens undervisningsformer med roterende rumlig dynamik

Af Niels Nielsen

Uden for vinduerne flyver Metroen forbi hvert tredje minut ind til Københavns centrum. Lidt længere væk suser en konstant strøm af biler på motorvejen mod Sverige. Og i horisonten over Vestamager Fælled letter passagerflyene til et utal af fjerne destinationer.

Det globaliserede samfunds muligheder og konstante hastighed er nærværende på første hånd for eleverne i det nye Ørestad Gymnasium i Ørestad City, når de træder ind til første undervisningstime efter sommerferien.

Og pulsen fra Ørestads metropol fortsætter indenfor i gymnasiebygningen, hvor en svimlende spiraltrappe skruer sig op gennem et centralt atrium mellem fire boomerangformede, roterende etagedæk, der danner en storslået dynamisk rumlighed af overlappende, åbne planer.

- Bygningens udformning er en tredimensionel oversættelse af de nye undervisningsformer, som beskrives i den nye gymnasiereform, forklarer Kim Herforth Nielsen fra 3XN, der vandt byggeopgaven i en indbudt international arkitektkonkurrence tilbage i 2003.

- Gymnasiets etager er grundlæggende opdelt efter fagområder, men rotationen og udskæringerne i etagedækkene gør, at funktionerne griber ind i hinanden og understøtter undervisningen, der er emneorienteret, og hvor redskaber fra både humanistiske og naturvidenskabelige fag anvendes til at løse opgaverne.

- Det hele bindes sammen af en stor spiraltrappe, der bliver det daglige mødested, hvor eleverne mødes spontant og snakker sammen, forelsker sig og så videre, fortæller Kim Herforth Nielsen.

Ørestad Gymnasium bliver det første egentlige offentlige institutionsbyggeri i Ørestad City. Og de mange unge mennesker må forventes at være en tiltrængt indsprøjtning af aktivitet i den unge bydel, hvor indkøbscentret Fields hidtil har været den primære generator for bylivet.

- Gymnasiet skal være hele bydelens kulturhus, og ambitionen er, at det bliver lidt ligesom en landsbyskole - bare midt i storbyen,’ fortæller rektor Allan Kjær Andersen.

- I det daglige vil det opleves ved, at der er offentlig adgang til kantinen i stueetagen, men ellers er det tanken, at lokale borgergruppe og lignende skal kunne benytte alle gymnasiets faciliteter uden for den normale skoletid.

På sigt er det da også planen, at Ørestad Gymnasium skal indgå som en del af et større bygningskompleks. På østsiden er allerede et parkeringshus under opførelse. På sydsiden planlægges endnu en offentlig institution som folkeskole eller bibliotek, mens grundstykket på nordsiden er udset til et boligbyggeri.

Læs mere i seneste udgave af Fagbladet Byggeri nr.5 2007. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden