spacer


Danske vindmøllefundamenter flokkes i britisk farvand

60 vindmøllefundamenter er seneste opgave for MT Højgaard, der har god erfaring i at placere fundamenter på åbent hav

Havvindmøller i britisk farvand er ikke længere et særsyn, og inden udgangen af 2008 vil 54 havvindmøller knejse på danske fundamenter udfor Lincolnshire på den britiske østkyst i de to havvindmølleparker Lynn og Inner Dowsing.
60 havvindmøller vil følge efter i den skotske del af Solway Firth-bugten mellem Skotland og England. Her skal Robin Rigg havvindmølleparken ligge.

Det er danske MT Højgaard, der er hyret til at levere fundamenter til havvindmølleparkerne. Det har MT Højgaard efterhånden erfaring med, efter at virksomheden blandt andet har designet, leveret og installeret fundamenter til havvindmøller på Middelgrunden, ved Horns Rev samt på Kentish Flats og Burbo Banks i England.

Får flere invitationer
Begge opgaver vandt MT Højgaard i internationale udbud, og virksomheden er bekendt med, at erfaringen med at leve op til de tekniske krav og aflevere de ofte krævende projekter til tiden, er noget af det, der er med til at kunderne vælger at hente den danske ekspertise ind til opgaverne.

- Jeg gætter på, at ingen af de andre tilbudsgivere havde prøvet at bygge fundamenter til havvindmøller før. Men det har vi. Og vi får flere invitationer fra udlandet. Dette skyldes nok også, at der internationalt er meget blæst om vindenergi, fortæller sektionsdirektør Bente Østerbye fra MT Højgaard.

Aldrig to ens projekter
De to havvindmølleparker i England opføres begge knapt fem kilometer ud for kysten, hvorfra de skal levere energi til 130.000 britiske husstande, hvilket vil spare atmosfæren for et årligt CO2-udslip på 500.000 tons.

MT Højgaard har siden september 2006 forberedt design og fremstilling af de tilsammen 54 fundamenter. De er nu ved at blive fastgjort til den hårde havbund af kridt ved hjælp af stålpæle på 4,7 meter i diameter, der bankes 20 meter ned i havbunden. Det foregår ved hjælp af en specialkonstrueret kæmpe-hammer, der er lejet i Tyskland.

- Og det er blot en af udfordringerne. Ude på det åbne hav er der aldrig to ens projekter, da både vejr og havbundsforhold kan drille. Derfor er vores erfaring afgørende for at kunne løse opgaven til tiden, fortæller Bente Østerbye.

Kontraktsummen på den nyeste opgave med Robin Rigg lyder på et godt stykke over en halv milliard kroner, mens de to vindmølleparker udfor Lincolnshire vil indbringe MT Højgaard omkring en halv milliard.

- los

Foto: MT Højgaard
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden