spacer


Moderne kviste på traditionelle huse

Store kviste fornyer rækkehuse efter danske byggetraditioner

Af Niels Nielsen

Kviste og karnapper er blevet fremtrædende bygningselementer i nybyggeriet. Særligt i de mange nye rækkehusbebyggelser, som i disse år opføres i udkanten af landets største byer, hvor de udgør et økonomisk attraktivt alternativ til det traditionelle parcelhus for tidligere lejlighedsbeboere, der ønsker lys, luft og egen have med plads til børn.

Dagslys og luft
Ofte er rækkehuse solidt funderet i danske byggetraditioner. Arkitekturen er enkel og nøgtern med solide murede facader og vingeteglsbeklædte saddeltage, som det har været skik og brug i mange hundrede år.

Kviste og karnapper er på samme måde bygningselementer med en lang tradition i byggeriet, men i de nye bebyggelser er de med til at tilføre de traditionsbundne bebyggelser et nutidigt præg.

Først og fremmest i kraft af større dimensioner end traditionelle tagkviste. I dag er kvistene store som et helt rum og løfter den trykkede rumfornemmelse, der let opstår under de skrå tage i de relativt små boliger.
Kvisten giver mulighed for tilsvarende store glaspartier, der trækker den dagslys og luft ind i rummene, som køberne kræver af en nutidig bolig.

Kubisk form
I kraft af størrelsen bliver kvistene også et markant, selvstændigt arkitektonisk element i facaden, der med et moderne kubisk formsprog bryder med byggeriernes traditionelle udgangspunkt.

Det moderne udtryk understreges med en udvendig beklædning med træ. Beklædningen bryder ligesom formsproget med den traditionelle byggestils solide teglkonstruktion og giver rækkehusene en lettere og åben facade.

Den lette træbeklædning afspejler også kvistenes tilsvarende lette konstruktion. Ofte er kvistene præfabrikeret, og tilfører dermed også byggeprocessen et moderne præg i kontrast til de håndværksprægede murstensfacader. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden