spacer
Isoleringsråd kan koste husejere dyrt

Energiselskabet SEAS-NVE opfordrer husejere til at isolere deres krybekælder, men anbefalingen kan ifølge Dansk Byggeri føre til skader på både hus og heldbred

- Du og din familie kan opnå store besparelser ved at følge forslagene fra vores energirådgivere, står der på energiselskabets SEAS-NVE hjemmeside. Men gode råd kan blive dyre, også selvom de tilsyneladende er gratis. Det vil mange boligejere ifølge Dansk Byggeri erfare, hvis de tager imod "professionel, uvildig og gratis" råd fra SEAS-NVE om, hvordan de skal isolere deres krybekælder og spare på energien. "De gode råd" er videregivet af en af landets største ejendomskæder, HOME, i et annoncetillæg til Berlingske Tidende den 13. maj 2007.
De gratis råd fra SEAS-NVE og HOME kan ifølge Dansk Byggeri medføre alvorlige problemer med husets indeklima.

- Rådgiverne fra SEAS-NVE er ikke de første, som har fået den idé, at der kan opnås energibesparelser ved at isolere krybekældre. Mange boligejere har slæbt Rockwool ned i trange krybekældre og efterisoleret på livet løs. Men også mange har fortrudt beslutningen, fordi den type efterisoleringer ofte vil føre til skader på bygningen og ubehageligheder for beboerne, advarer afdelingschef for Erhvervsteknik, Niels Nielsen, Dansk Byggeri.

Efterisolering af krybekældre har faktisk givet anledning til så mange problemer, at der allerede i 2002 blev udarbejdet et BYG-ERFA blad med titlen "Udeluftventilerede krybekældre - fugtproblemer og lugtgener. Her peges der på, at efterisolering af krybekældre påvirker både temperaturen i krybekælderen og den relative fugtighed, så risikoen for angreb af skimmelsvamp bliver forøget betydeligt. Derfor anbefaler eksperterne, at der ikke ændres på forholdene i de krybekældre, der i årevis har fungeret hensigtsmæssigt, fordi der åbenbart er den rette balance mellem fugtafgivelse og ventilation. Vil man alligevel isolere en krybekælder, råder BYG-ERFAs eksperter til, at man sikrer tilstrækkelig ventilation i kælderen.

I Dansk Byggeri er vælger man derfor nu at advare mod energiselskabets råd om besparelser.

- SEAS-NVE siger, at de yder professionel rådgivning. Men de glemmer som rådgivere at orientere om de risici, der følger med, siger Niels Nielsen. Han opfordrer boligejerne til at få en grundig og professionel vejledning om de nødvendige forholdsregler, inden de tager fat på ellers fornuftige investeringer i energibesparelser.

- Selvfølgelig skal fuglene ikke sidde på tagene af parcelhuse og lune fødderne. Der er et stort behov for at se på energiforbruget. Men det kræver viden og god rådgivning, så man undgår, at de penge og kræfter, der ofres på energiforbedringer, i stedet fører til skader, ærgrelser og nye udgifter, slutter Niels Nielsen. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden