spacer
Privat bygherre med 3D-krav

Projektering med 3D-modeller optimerer drift af kontorhuse

Af Niels Nielsen

Siden staten kastede den første sten og stillede en række digitale krav i forbindelse med større byggeprojekter fra 1. januar 2007, har opbakningen til principperne bag Det Digitale Byggeri bredt sig som ringe i vandet til andre bygherrer.

Senest har det norskejede ejendomsselskab KLP Ejendomme stillet krav til rådgiverne om anvendelse af 3D-modeller ved projekteringen af to store kontorhuse, som er under opførelse i Ørestad City.

Tidligt stadie
Kontorhusene i Ørestad City er langt fra de første private projekter, hvor 3D-modeller er en integreret del af projekteringen; men modsat projekter som det nye elefanthus i Københavns Zoologiske Have eller Bjørn Nørgaards fritformede boligkarreer på Bispebjerg Bakke så er det ikke håndteringen af en kompleks bygningsgeometri, der har fordret anvendelse af 3D-teknologien på KLP Ejendommes projekter.

- 3D-informationerne skal være med til at optimere den efterfølgende drift af kontorhusene, fortæller Bjarne Dvärsäter, der er regionsdirektør i KLP Ejendomme.

- Vi er endnu på et tidligt stadie i processen med at anvende 3D-modeller, men ambitionen er, at den store mængde information, som skabes i den relativt korte periode, hvor bygningen opføres, skal kunne genbruges i hele bygningens levetid, siger Bjarne Dvärsäter.

KLP Ejendomme er relativt nye aktører på det danske marked for erhvervsbyggeri, men har hurtigt gjort sig bemærket, som en stor pioner i Ørestad City.

120.000 kvadratmeter
Samlet har KLP Ejendomme sat sig på omkring 120.000 etagemeter kontorer i den nye bydel. De første 33.000 stod færdige i sommeren 2003 på hjørnet af Arne Jacobsen Allé og Ørestad Boulevard. Yderligere 33.000 er under opførelse på nabogrunden med Dissing+Weitling som arkitekt og Leif Hansen som ingeniør.

På Kay Fiskers Plads projekteres det sidste og cirka 60.000 m2 store kontorhus og hotel af Rambøll og arkitektfirmaet Gottlieb Paludan.

Fælles for byggerierne er, at de indrettes med høj fleksibilitet til mange forskellige virksomheder med meget forskellige størrelser lejemål.
KLP Ejendomme er ejet af Norges største pensions- og livsforsikringsselskab, KLP Forsikring, og står selv for udvikling og den efterfølgende drift af kontorejendommene. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden