spacer
Arkitekter skal tegne energirigtigt

Nu skal arkitekter lære at tænke anderledes og tegne energibesparelser ind i fremtidens byggerier

Danske arkitekter skal lære at tænke anderledes, hvis de skal tegne energirigtige bygninger, som er tilpasset fremtidens klimaændringer. Og der er generelt behov for, at hele byggesektorens energispareindsats bliver målrettet, så der tages mere energirigtige beslutninger tidligt i designprocessen. Der skal fokuseres på det samlede primærenergiforbrug, inklusive det samlede elforbrug. Det kan ske med designstrategier, som optimerer forholdet mellem arkitektur og energi, og som er mere omfattende end de nye energibestemmelsers krav.

- Det er elforbruget, der dominerer nye bygningers energiforbrug, og fremtidens klimaændringer betyder, at en minimering af kølebehovet og elforbruget bliver altafgørende. Og her spiller arkitekter en vigtig rolle, fordi beslutninger om bygningers overordnede udformning tidligt i designprocessen har betydelige energimæssige konsekvenser, siger Rob Marsh, seniorforsker hos Statens Byggeforskningsinstitut.

Som led i projektet bliver afholdt en række gratis lavenergi-workshops for de 10 største arkitekttegnestuer i Danmark for at højne vidensniveauet hos arkitekterne ved at formidle viden om energibesparelser i nybyggeriet - med særligt fokus på elbesparelser.

Projektet udføres i et samarbejde mellem Statens Byggeforskningsinstitut, Vglcph aps, Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S, SRCI A/S og Akademisk Arkitektforening.

Støtten på 1 mio. kr. til ”Arkitektur og energi: Lavenergi-workshops for arkitekttegnestuer” kommer fra den såkaldte Energisparepulje, som hvert år uddeler midler til projekter, der støtter energibesparelser. Energisparepuljens midler kommer fra elnetselskaberne og administreres af Dansk Energi.

- Fokus på energi og klima i befolkningen er enorm – og med god grund. For vi skal både have trykket energiforbruget og udledningen af drivhusgasser i bund. Udover Energisparepuljen er der ikke mange steder at gå hen for at få en økonomisk håndsrækning, siger folketingsmedlem Steen Gade (SF), der er formand for det udvalg, som uddeler midler fra Energisparepuljen.

20 forskellige miljø- og energiprojekter modtager knap 16 mio. kr. i støtte fra Energisparepuljen i 2007 og 2008. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden