spacer


Boligkøberne bygger selv færdigt

Personlighed og store besparelser når man selv klarer de indvendige håndværksarbejder

Af Niels Nielsen

Et par af de store boligudviklere har den seneste tid lanceret boligkoncepter, hvor der lokkes med store besparelser, hvis boligkøberne selv klarer de afsluttende håndværkerarbejder. Mellem en halv og en hel million slås af købsprisen med en gør-det-selv løsning, samtidig med at det er muligt at skabe sin helt personlige indretning.

Indret selv
Når de første beboere flytter ind i boligbebyggelsen, Stævnen, i Ørestad Syd, kan det meget vel være i en lejlighed helt uden skillevægge, og hvor betonelementerne står rå og grovspartlede, mens gulvet er belagt med spånplader, og køkkenet kun består af en bordplade med tre underskabe, fire kogeplader og vask samt et overskab med tilslutning for emhætte.

Den spartanske indretning er resultatet af developer-virksomheden Sjælsø Gruppen nyeste boligkoncept, Indret-Selv-Boliger, der giver boligkøberne den totale frihed til at indrette deres fremtidige bolig.

Samtidig er der et ikke ubetydeligt økonomisk incitament for boligkøberne ved at vælge en Indret-Selv-Bolig: Helt op til 600.000 kr. i besparelse annoncerer Sjælsø Gruppen med i kontant besparelse ved køb af en Indret-Selv-Bolig i boligkarreen Zinkhuset på Amerika Plads i Søndre Frihavn, hvor lejlighederne ellers koster fra cirka tre til seks millioner.

- For mange af boligkøberne er udsigten til en lavere købspris naturligvis meget attraktiv, fordi de kan spare udgiften til håndværkere ved selv at lave det afsluttende arbejde med at finspartle og male vægge og lofter, lægge et parketgulv og sætte skillevæggene op, fortæller udlejningschef Christian Lentz fra Sjælsø Gruppen.

- Men en stor del af køberne tilhører også den kræsne gruppe, som har råd til at betale, hvad det koster at få lavet en helt personlig indretning, der ikke umiddelbart kan opfyldes inden for de indretningsløsninger, vi normalt tilbyder ved projektsalg.

På trods af den sparsomme aptering er Indret-Selv-Boligerne dog i princippet fuldt beboelige med alle installationer og godkendt til ibrugtagning ved indflytning, hvor badeværelset som det eneste også afleveres fuldt færdigapteret.

Udover de to ovennævnte boligprojekter tilbyder Sjælsø Gruppen Indret-Selv-Boliger i rækkehus- og etageboligbebyggelserne Valby Have samt Lindehøjen ved Nærum. Samlet udbydes konceptet således foreløbig til omkring 600 ejerlejligheder og rækkehuse i København og omegn.

Råt koncept
Hos typehusvirksomheden M2 er man gået skridtet videre indenfor gør-det-selv boliger. Virksomheden med Danmarks største arkitektfirmaer ved tegnebrættet har senest lanceret et ’råt koncept’ med betegnelsen ’M2+You’, hvor virksomheden leverer typehusets ydre ramme, mens boligkøberen selv står for alle de indvendige tømrer-, snedker-, el- og maleropgaver.

Vand, varme og el er tilsluttet, men boligkøberne skal selv sørge for, at ledningerne bliver trukket og stikkontakterne monteret, ligesom gulvet skal lægges og skillevæggene sættes op.

Modsat Sjælsø Gruppens koncept er typehuset efter M2+You-konceptet således langt fra indflytningsklart ved overtagelsen, og det kræver ikke så lidt af en handyman at bygge huset færdigt.

Til gengæld er der også en kontant besparelse at hente. Mellem 700.000 og 1.1 mio. kr. slår M2 af prisen ved køb af et typehus efter M2+You-konceptet. Et typisk M2-hus i Nordsjælland udbydes på nuværende tidspunkt ellers normalt til omkring 4,5 mio. kr. inklusiv grund.

NCC gør-ikke-selv mere
For to år siden lancerede NCC en stribe gør-det-selv boliger i form af 54 rækkehuse i bebyggelsen Skovbæltet i Trekroner ved Roskilde. Andelshaverne kunne vælge forskellige grader af medbyg og et tilsvarende varierende nedslag i prisen på andelsbeviset. I dag har entreprenørvirksomheden dog ingen gør-det-selv boliger på programmet. NCC ser markedet an, da man mener at kunne efterkomme boligkøbernes behov, både hvad angår pris og individualitet, indenfor de nuværende boligkoncepter.

Foto: Sjælsø Gruppen 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden