spacer
Fugebranchen vil på banen

Af Michael Rughede
Dette er opsigtsvækkende og helt nye tal for os. Det vil få store økonomiske og arbejdsmiljømæssige konsekvenser for fugebranchen og entreprenørerne, siger Lilli Bothmann, sekretariatsleder i Fugebranchens Samarbejds- og Oplysningsråd (FSO), efter at have set Miljøkontrollens målinger.
Hun mener, at de københavnske fuger med flere hundrede tusinde ppm PCB i københavnske bygninger sår tvivl om alle hidtidige resultater.


- Hele diskussionen er bombet tilbage til år 2000, hvor vi startede med at prøve at få et overblik over PCB-mængden i Danmark. Det her betyder, at vi har svenske tilstande og slet ikke de små mængder, som er målt indtil nu. Resultaterne må give store dønninger, siger hun.

- Miljøstyrelsen var ved at afslutte nogle undersøgelser, men den har ikke indikeret, at vi har så omfattende problemer. De er skudt i sænk nu, og det undrer mig, at der så store forskelle, siger Lilli Bothmann. Fugebranchen har selv siddet med og været informeret om de målinger, der løbende er gjort.

- De blev sat på stand by i august 2005, fordi man mente, der var problemer med, hvorvidt målingerne var korrekte. Og nu kommer de her fra Miljøkontrollen. Det er svært at forstå, der kan være så store forskelle, siger hun.

Miljøkontrollen oplyser, at den har brugt Miljøstyrelsens standard analysemetode til at beregne PCB-indholdet.

Vil have indflydelse
De nye oplysninger forelå præcis dagen før Fugebranchens årlige generalforsamling, og de har utvivlsomt være det varmeste emne i korridorerne.

- Siden PCB blev forbudt, har vi diskuteret, hvor meget der sad i de danske bygninger. Nu skal vi have det her snakket igennem, for vi vil på banen i den diskussion, der må komme. Vi vil have indflydelse på og være med til at skrive de nye vejledninger, som vores medlemmer kommer til at bruge, når de skal arbejde med fuger fremover, siger Lilli Bothmann.

- Samtidig vil vi have klarhed over, hvem der er ansvarlig for at undersøge fugernes indhold for PCB, og hvem der har ansvaret for håndteringen, så vi kan stå inde for, at arbejdet bliver udført korrekt og arbejdsmiljømæssigt forsvarligt, når det er et FSO-medlem, der løser opgaven, siger Lilli Bothmann.

- Hvis ingen ved, hvad fugerne indeholder, eller får det undersøgt, bliver fugerne bare fjernet, uden at man vurderer, om der er PCB i, siger hun og peger på yderligere forhold som ændrede udbudsbeskrivelser og forhøjede entreprisesummer som nogle af de konsekvenser, der bliver en følge af det, hun betegner som svenske tilstande i danske bygninger.

rughede@odsgard.dk




 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden