spacer
Brændeovnens partikler skal fjernes i nye ovneFremtidens brændeovne skal gøres miljøvenlige og optimeres ved at simulere forbrænding på computerskærmen


I de kolde måneder fyrer ca. en halv million danskere med brændeovne for alvor op. Dårlige fyringsvaner, forkerte luftindstillinger og for lave temperaturer betyder, at store mængder sundhedsskadelige partikler slipper ud i luften – men det kan der gøres noget ved.

Partikler fra brændeovne har over flere omgange været under mistanke for at give sundhedsproblemer, og derfor er et forskerteam på Aalborg Universitet gået i gang med at udvikle et nyt computerbaseret værktøj, som kan føre til mere miljøvenlige brændeovne. Forskningsprojektet "Fremtidens Brændeovn" er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Teknologisk Institut og de to brændeovnsfabrikanter RAIS og Morsø.

Projektet på Aalborg Universitet handler om processen "før skorstenen". Det vil sige, at man arbejder på at designe brændeovne således, at partiklerne slet ikke opstår.

- De stoffer, der findes i træet, fordamper under forbrændingen, og når de mødes med for eksempel sodpartikler, så accelererer problemet. Jo mindre partiklerne er, desto nemmere har de ved at trænge gennem luftveje og blokere for iltoptagelsen. Det er det, der på sigt er det farlige ved partikelforurening, siger lektor Lasse Rosendahl, der leder forskningsprojektet.

Projektet retter sig mod partikelforurening fra brændeovne, og for at få et samlet billede af, hvad der sker i brændeovnen, samler forskere fra Aalborg Universitet og Teknologisk Institut en række matematiske modeller, der beskriver forskellige relevante forhold ved en forbrændingsproces.

- Vi er i gang med at udvikle designmetoder og -værktøjer, der gør det muligt at simulere forbrændingsprocessen. Det vil gøre det betydeligt lettere for brændeovnsproducenterne at finde det design, der skaber mindst partikeludledning, siger lektor Lasse Rosendahl.

Projektforskerne har især fokuseret på forbrændingskammeret i ovnen, da de mener, det er her, man med størst fordel kan ændre på designet. Ud fra den eksisterende viden om skabelsen af skadelige partikler, skyder forskerne på, at fremtidens brændeovne skal have et anderledes og mere fleksibelt luftsystem. Ud over at gøre klar til helt nye typer brændeovne, er det også muligt, at forskningsprojektet vil kunne skabe en ny form for filtre, der kan installeres i de mere traditionelle brændeovne. Mere end en halv million danske husstande allerede har en brændeovn, og træ samtidig udgør cirka 19% af energiforbruget til opvarmning af vore boliger.

-sbo

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden