spacer
Værdifulde nye håndbøgerNy håndbogsserie fra Dansk Byggeri om tolerancer og grænseflader kan spare byggeerhvervet flere millioner kroner


Den nye håndbogsserie "Hvor går grænsen? indeholder nyttige tolerancekrav og målemetoder til brug i byggeriet. Det er de 12 sektioner i Dansk Byggeri, som har samlet byggeriets materialeproducenter og udførende parter for at blive enige om en lang række tolerancer og målemetoder.

Ganske få millimeter kan nemlig koste dyrt. Hvis hullerne til de nye vinduer er for små, eller muren hælder et par millimeter for meget, kan det faktisk forsinke hele byggeriet eller forringe kvaliteten betragteligt.

- Hvis håndbøgernes tolerancekrav anvendes både i planlægningen og i produktionen, er der et tocifret millionbeløb at spare. Tolerancehåndbøgerne anviser overensstemmende indfalds- og udfaldskrav mellem bygningsdele og fag. Det vil sikre en bedre kvalitet i byggeriet. Nu kan vi gøre det rigtigt første gang og dermed undgå både fejl og forsinkelser i byggeprocessen, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

Entreprenør- og håndværksvirksomheder har ofte peget på, at det typisk er i grænsefladerne mellem de mange forskellige fag og bygningsdele, at der opstår problemer med kvaliteten i byggeriet. Det skyldes blandt andet, at de gældende normer og standarder i højere grad sikrer kvaliteten i de enkelte bygningsdele, og i mindre grad tager højde for den færdige konstruktion og selve byggeprocessen.

Håndbøgerne er udarbejdet med øje for både den enkelte detalje, den færdige konstruktion og selve byggeprocessen. Og de skal ses som en håndsrækning til de projekterende, der skal tydeliggøre kravene til de fag, der er involveret i et byggeri.

- Ved at tage afsæt i indfalds- og udfaldskravene fra tolerancehåndbøgerne, har såvel de projekterende, som de udførende, et godt grundlag for at tilrettelægge en sammenhængende og værdiskabende byggeproces. En byggeproces med bedre kvalitet og en højere produktivitet, siger Michael H. Nielsen.

-sbo

Håndbøgerne kan hentes på www.bygviden.dk

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden