spacer


3D-model frit i rummet

Ny dansk teknologi gør det muligt at bevæge sig rundt om digitale 3D-modeller

Af Niels Nielsen

Et nyt tredimensionelt medie giver mulighed for at præsentere 3D-modeller af byggeprojekter på en anderledes fysisk nærværende måde end visualiseringer på skærm eller papir. Ved hjælp af optiske virkemidler, der er hentet fra teaterscenen, kan den digitale bygningsmodel præsenteres som frit svævende i rummet til beskuelse fra alle sider.

Dr. Peppers Spøgelse
Det nye 3D-medie har fået navnet Cheoptics360 og er opfundet af den danske multimedievirksomhed viZoo, der introducerer det på markedet i samarbejde med Rambøll.

Teknologien bygger på teaterfænomenet ’Dr. Peppers Spøgelse’, hvor en for publikum usynlig person eller genstand med lys kan projekteres ind og ud af scenen gennem spejlinger på en gennemsigtig glasflade mellem publikum og skuespillere.

Teatrets fastlåste scene er dog i Cheoptics360 erstattet af en fleksibel pyramidekonstruktion, som beskueren kan bevæge frit omkring.
Pyramidens sider består af et transparent spejlende materiale, som en animation af 3D-modellen projekteres ind på fra fire vinkler for at koncentreres til en samlet tredimensionel figur i pyramidens centrum.

Del af facade
Tredimensionaliteten er derfor i praksis et optisk fænomen, der skabes af refleksioner i pyramidens overflader. I praksis er det således et todimensionalt billede på de transparente pyramidesider, som beskueren ser, men oplevelsen er tredimensionel, og beskueren kan betragte modellen fra alle sider, som var det en fysisk model.

- Teknologien skal opfattes som et nyt medie, og byggebranchen er en af mange brancher, hvor den vil kunne finde anvendelse, fortæller Kasper Hammer Nielsen fra Rambøll.

- I den store skala tænkes teknologien integreret som et arkitektonisk element i en bygnings facade eller som en aktiv del af et bymiljø. Begge steder kan Cheoptics360 bruges til information eller som centrum for kunstneriske og kulturelle aktiviteter.

- I den mindre målestok kan teknologien anvendes som et værktøj til en mere levende præsentation af byggerier, hvor det er muligt at foretage de samme operationer som en computerskærm,’ forklarer Kasper Hammer Nielsen.

Pyramiden placeres enten med spidsen nedad over beskuerens synsfelt eller omvendt med spidsen opad under beskuerens synsfelt.

Typen af reflekterende materiale og lyskilder afhænger af lysforholdene på det givne sted, hvor mediet placeres. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden