spacer
Erhvervskoler har skåret for meget i undervisningenEn række erhvervsskoler har skåret næsten 20% af undervisningstiden bort på grundforløbene og er på kant med loven


I virksomhederne hedder det 37 timer om ugen – også for lærlinge. Men når de er på skole modtager en række lærlinge kun undervisning i 28-32-timer. Dermed lever de tekniske skoler ikke op til lov om erhvervsuddannelser, som helt entydigt fastslår, at lærlingene skal have undervisning i det, der svarer til arbejdstiden for en fuldtidsbeskæftiget, mener Dansk Byggeri.

Mange virksomheder inden for byggebranchen har henvendt sig til deres organisationer, Dansk Byggeri og TEKNIQ, for at påpege, at deres lærlinge ikke modtager den lovpligtige undervisning.

- Der er stor utilfredshed med de korte arbejdsuger på erhvervsskolerne. I en tid, hvor især installations- og byggebranchen er inde i en rivende teknologisk udvikling, er det helt afgørende, at vore lærlinge får så solidt et teoretiske fundament som muligt, siger Tina Voldby, som er afdelingschef i TEKNIQ Installatørernes Organisation.

TEKNIQ mener at der er risiko for, at konsekvensen bliver demotiverede lærlinge og virksomheder, fordi skolerne sender et signal om, at den teoretiske del af uddannelsen ikke prioriteres særlig højt.

- Med tanke på at erhvervsuddannelserne netop er ved at blive reformeret med det formål at sikre høj kvalificeret, faglig arbejdskraft i fremtiden, så er skolernes prioritering helt forrykt, siger Tina Voldby.

Medlemmerne i Dansk Byggeri udtrykker også stor irritation over spildtiden på lærlingenes skoleophold. Holdningen er, at skoleopholdene bør afkortes, hvis skolerne alligevel ikke underviser i 37 timer. I stedet for at gå 20 uger og blive undervist i 30 timer, kunne lærlingene gå 16 uger og få undervisning i 37 timer, fastslår Dansk Byggeri.

- En mere effektiv undervisning på skolerne vil uden tvivl give flere virksomheder lyst til at uddanne lærlinge. Skal regeringens mål om at flere skal have en uddannelse lykkes, så er det afgørende, at erhvervsskolerne og uddannelserne har et godt image blandt både virksomheder og unge, siger afdelingschef Louise Pihl, Dansk Byggeri.

Dansk Byggeri og TEKNIQ har i en fælles skrivelse rettet henvendelse til undervisningsminister Bertil Haarder med forventning om, at ministeren vil stramme op om regelsættet for undervisning på erhvervsskolerne.

-sbo

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden