spacer
Mild vinter giver jævn driftDen varme vinter mindsker risikoen for overophedning. Der er arbejdet på fuldt tryk i december og januar


Håndværksrådet seneste konjunkturvurdering viser, at forventningerne til fremtiden er stadig positive blandt de små og mellemstore virksomheder, selvom de første tegn, på at højkonjunkturen er ved at klinge af, nu stikker hovedet frem.

Vurderingen baserer sig på svar fra 587 små og mellemstore virksomheder inden for industri, detail, service- og byggebranchen. Mange brancher med små og mellemstore virksomheder har svært ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft, og det er med til at lægge en dæmper på deres forventninger. Mange mener ikke, at væksten kan øges i samme tempo som de seneste år. Virksomhederne forsøger derfor at holde på medarbejderne selv i perioder, hvor der er færre opgaver. Fordi de ikke vil kunne skaffe nye folk.

- Mange udendørsbrancher kører normalt på lavt blus henover vinteren. I år har de helt usædvanligt kunnet arbejde for fuld tryk hele december og januar. Det hjælper på mangelen på arbejdskraft, at virksomhederne får klaret mange af de opgaver, som har hobet sig op gennem 2006, og risikoen for overophedning af den danske økonomi bliver mindre. Det er en pragtfuld vinter for de brancher, som er afhængige af vejret. Den varme vinter mindsker risikoen for, at økonomien bliver overophedet, siger økonom i Håndværksrådet Mads Engberg.

Undersøgelsen viser også at virksomhederne investerer i maskiner, så de kan klare flere opgaver med færre ansatte. Rentestigningerne i 2006 betyder imidlertid, at mange virksomheder ikke finder den mulighed helt så attraktiv som for et år siden. Anderledes ser det ud blandt industrivirksomhederne, som har bedre muligheder for at investere i arbejdskraftbesparende maskiner end andre brancher med små og mellemstore virksomheder. Den store mangel på arbejdskraft betyder, at der trods stigende renter er en voksende andel af industrivirksomhederne, som vurderer, at det er mere attraktivt at investere nu end for et år siden.

-sbo


 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden