spacer


Typehuse som mærkevarer

Danmarks kendteste arkitekter lægger navn til fremtidens parcelhusbyggeri

Af Niels Nielsen

I mange år har det ofte været begrædt, at arkitekterne ikke for alvor kom til at præge den bølge af typehuse, der opførtes landet over i 60’erne og 70’erne. Det rådes der bod på under det nuværende parcelhusboom, hvor det er blevet mode blandt typehusfirmaer at inddrage kendte danske arkitekter til at udforme fremtidens typehuse.

I egen person
Stilen føres an i det i dag delvist Keops-ejede typehusfirma M2, der på kort tid har sat dagsordenen for branchen med en omfattende reklamekampagne for en række spektakulære forslag til nutidige typehuse.

Alle med kendte arkitektfirmaer og partnere i egen person som iøjnefaldende blikfang: Kim Herforth Nielsen fra 3XNielsen, Kim Holst Jensen fra schmidt hammer lassen, Bjarke Ingels, Dorte Mandrup og Mikkel Frost fra Cebra. Senest er også arkitektfirmaet C.F Møller indtrådt i flokken.

M2 har hurtigt fået succes med sit koncept og har i løbet af 2006 solgt 100 af de arkitekttegnede enfamiliehuse, hvoraf 50 familier vil være flyttet ind inden jul.

Den arkitekttegnede succes har da også fået den NCC-ejede konkurrent, Bülow & Nielsen, til at reagere. Dette efterår lancerede Bülow & Nielsen således sit modtræk i form af et samarbejde med den verdenskendte Henning Larsens Tegnestue.

Andet end navnetræk
Blandt almindelige forbrugsgoder har det længe været udbredt at øge opmærksomheden omkring produktet ved at trække en kendt personlighed ind som blikfang eller at lægge navn til den pågældende vare.

I typehusbyggeriet er det dog andet end blot navnetrækket, arkitekterne kan tilbyde boligkøberne.

- Som arkitekter er vi rigtig gode til at skabe noget unikt med udgangspunkt i omgivelserne, som vi studerer og analyserer. Med husserien til Bülow & Nielsen har vores faglige udfordring været at lave et design, hvor området er parcellen – selve grunden. Samtidig skal husene eksistere sammen med hinanden og andre huse i parcelhusområderne, uden at området bliver ensformigt og livløst, siger arkitekt Mette Kynne Frandsen, adm. direktør for Henning Larsens Tegnestue.

- Vi har set muligheden for at gøre noget radikalt anderledes for typehuset. Den måde vi lever på, den måde familiemønstrene er på, og den måde arbejde og fritid flyder sammen på, det er alt sammen forandret, siden de typehuse, der ellers produceres, blev skabt, siger Mette Kynne Frandsen.

30.000 pr. kvadratmeter
Typehuset fra Bülow & Nielsen er en luksusudgave og skal opfattes som et supplement til firmaets mere traditionelle modeller.

Udover de arkitektoniske kvaliteter er der lagt vægt på høj kvalitet i detaljernes design og materialevalg: Koksgrå Flensborgsten på de to bærende vægge og zink på det lave pulttag, mens kendte designmærker fuldender inventaret i alt fra armaturer, dørhåndtag til stikkontakter.

Bülow & Nielsen tilbyder at opføre huset for 30.000 kr. pr. m2. Hertil skal så lægges grundprisen, og ligger grunden i Skovlunde sælges et 160 m2 hus for 6.275.000 kr.

Tyndpuds
Et fornyende udtryk til typehusets arkitektur spiller naturligvis også en stor rolle for M2, men firmaet vægter samtidig at holde typehusene inden for en overkommelig økonomisk ramme.

- Typehuset har længe trængt til fornyelse. Der arbejdes ikke nok med æstetikken og arkitekturen, og det er det, vi nu har gjort noget ved. Vi sælger huse til dem, der går og drømmer om et originalt hus, men til en pris, hvor alle kan være med, siger adm. direktør Jesper Øhlenschlæger fra M2.

I det nordsjællandske område annonceres med priser inklusiv grund fra 3,4 mio. kr., men samlet har firmaet 15 modeller i sin kollektion, så det er muligt at finde noget også i et højere prisleje.

På samme måde varierer materialevalget med traditionelle materialer som tegl og zink, men gennemgående er valgt mere moderne og økonomisk overkommelige løsninger til at forløse de skulpturelle typehusmodeller. Til taget anvendes tagkassetter eller trapezplader, der toppes med sort tagpap uden på isoleringen, mens facadens bærende betonelementer eller lette stålskeletkonstruktioner afsluttes med tyndpuds direkte uden på isoleringen. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden