spacer
Gipspladerne skal være kortere

Af Michael Rughede
Der er lagt op til en skærpet kurs omkring størrelsen på gipspladerne ifølge Dansk Byggeri og TIB.

Det kan betyde en ny runde afkortning af pladerne ude på byggepladserne og et ændret efterspørgselsmønster på plademarkedet.

Dansk Byggeri har derfor opfordret sine medlemmer til ikke at købe og anvende standardgipsplader længere end 240 cm, med mindre loftshøjden i rummene, hvor de sættes op, er mellem 240 og 270 cm.

Årsagen er et strakspåbud, som en medlemsvirksomhed under Dansk Byggeri fik af Arbejdstilsynet (AT). Det gik på, at virksomheden skulle benytte 240x90 cm gipsplader, som en midlertidig foranstaltning, indtil der kan fremskaffes egnede tekniske hjælpemidler til at håndtere pladerne.

Mindre plader
Påbuddet fik Dansk Byggeri og TIB til at gå sammen og drøfte sagen med AT’s direktør for at fastholde praksis for håndteringen af gipspladerne.

- I 2003 fik vi en skærpelse på området, så vi ikke længere måtte håndtere 120 cm brede plader manuelt. Pladerne måtte kun være 90 cm brede og have en maksimal vægt på 25 kg. Længden af pladen var derimod valgfri, så længe den holdt sig under vægtgrænsen, mener Henrik Jørgensen, arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Byggeri.

- Som følge af strakspåbuddet må pladen som hovedregel nu ikke være over 240 cm og dermed ikke veje mere end 20 kg. Derfor er der tale om en klar skærpelse af praksis, siger han.

Dansk Byggeri mener dog, at en undtagelse fra hovedreglen er, at der kan bruges 270x90 cm gipsplader i rum, hvor højden ligger mellem 240 og 270 cm. Det holder langt de fleste byggerier sig indenfor, men der er et stigende antal byggerier til bolig og erhverv, hvor der bruges dobbelthøjde eller laves specielle loft-til-kip løsninger.

Andre plader følger med
- Den skærpede praksis får betydning for en række pladeprodukter og ikke kun gipspladerne. De tungere plader som fibergips, krydsfiner mv. skal fremover også være mindre, siger Henrik Jørgensen og begrunder modstanden mod påbuddet.

- Mindre plader fordyrer et projekt med flere arbejdsgange og i sidste ende en synlig samling, som er svær at dække, uanset hvor godt der efterfølgende er spartlet og slebet, siger Henrik Jørgensen. Han vurderer, at overgangen fra 120 cm bredden til 90 cm gjorde gipsplademonteringen 10-15% dyrere, og tilsvarende fordyrelser vil kunne optræde, hvor den skærpede praksis kræver afkortninger af pladerne.

Ifølge seneste afsætningstal fra gipspladeproducenterne fordeler det danske salg af standardgipsplader sig med 45% på 240 cm plader, 20% på 240-260 cm, 19% på 260-280 cm og 16% på 280+ cm plader.
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden