spacer


Soltag på spansk

Af Michael Rughede
I næste udgave af den dansk-spanske ordbog kan man temmelig sikkert slå ordet Soltag op. Så vil der stå: Soltag, Atika, m (Bygningsdel, energibesparende boligmodul til placering på flade tage).

Kort fortalt er det, hvad spanske Atika handler om. En sydeuropæisk version af det danske projekt Soltag. Energibesparende boligmoduler til placering på flade tage i de tætbefolkede europæiske storbyer. Sådan blev Soltag lanceret for et dansk publikum i 2005, og nu er det sydeuropæernes tur til at tage de energi- og pladsbesparende principper til sig.

Lavenergi i varmt klima
Atika blev for nyligt lanceret i Bilbao i forbindelse med en række Velux-arrangementer. Velux var en af fire hoveddeltagere i Soltag, mens ovenlysproducenten er alene bag Atika. Det er en boligenhed på 63 kvm. bygget over et stålskelet beklædt med plader og med 160 mm isolering samt et væld af ovenlys og solfangere.

Både arkitektur og teknik er meget forskellig fra Soltag. Nordpå går bygningers energiforbrug til at holde varmen, mens det sydpå bruges på køling. I brændende sol er det ekstra svært at temperere en let konstruktion med masser af vinduesareal, men Atika klarer det med en kombination af ny teknik og gammelkendte principper for naturlig ventilation.

Termiske solpaneler er koblet til en ny type solkøleanlæg, et absorptionsanlæg, som både producerer køling og varmt brugsvand til boligen. Samtidig sendes kølende luftstrømme gennem rummene ved at åbne/lukke for ovenlysvinduerne, der er placeret både højt og lavt i det højryggede modul. Jo højere et øvre vindue er placeret i forhold til et nedre åbent, desto større bliver luftgennemstrømningen.

Hele indeklimaet reguleres af et io-homecontrol anlæg, så vinduer, rulleskodder og markiser aktiveres afhængigt af temperatur, luftfugtighed og tidspunkt på dagen.

Spanien satser solenergi
Sammenlagt giver arkitekturen og energistyringen et årligt forbrug på bare 48 kWh per kvm, hvilket svarer til 5 liter olie kvadratmeteren. Dermed er boligen et godt svar på de skærpede EU-krav til bygningers energiforbrug, som vi allerede selv har stiftet bekendtskab med i det danske bygningsreglement.
I de kommende år kan forventes flere stramninger, og målet er at spare 20 procent frem mod 2020.

I Sydeuropa består en del af udfordringen i at opnå besparelser trods stadig større udbredelse af komfortforøgende - men strømslugende - airconditionanlæg i boligerne. Her vil kombinationen af vedvarende energi og integreret bygningsstyring som i Atika kunne få en stor fremtid.

Specielt fordi Spanien i oktober indførte krav om, at nybygninger og større renoveringer skal sol-opvarmes med 70 til 30 procent, afhængigt af om huset ligger i syd eller Nordspanien. Samtidig skal nye bygninger projekteres, så der skabes mere dagslys i bygningerne.

Andre sydeuropæiske lande kan lade sig inspirere af Atika, der turnerer i Spanien, Italien, Frankrig og Portugal frem til 2010.

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden