spacer


Hvid og varieret

Tidens nye store boligbyggerier i beton ligger langt fra 60’ernes og 70’ernes grå monotoni

Af Niels Nielsen

Sandwichelementer i beton er herhjemme det foretrukne byggemateriale, når der skal bygges boliger i stort format. Det var det under boligboomet i 60’erne og starten af 70’erne, og det er det i dag, hvor der specielt i Ørestad City kan opleves boligbyggerier med sandwichelementer i den helt store skala.

Der er dog langt fra Ishøj-planens endeløse rækker af ens boligblokke i grå og brun beton til nutidens betonbyggerier, der lyser op med hvide elementer i et varieret facadeudtryk og formsprog.

Legende let
Der er noget legende let over de store boligbyggerier med sandwichelementer i Ørestad City. Som et barn, der leger med Lego-klodser, stables sandwichelementerne oven på hinanden med høj hastighed til store skulpturelle boligkarreer omkring bydelens store bypark.

Etagehøjderne hopper op og ned: Fra 11 til otte og syv og op igen til 12 etager. På samme måde danser vinduesformaterne i en skæv rytme med varierende takter henover facaderne.

Ikke grå
Samtidig er flere af sandwichelementernes forplader støbt i indfarvet beton i lyse nuancer, der giver et anderledes oplivende udtryk i forhold til tidligere tiders søvnige grå og brune betonoverflader.

Forplader i hvid beton præger flere af byggerierne og lyser op i den store bypark. Andre facader er holdt i noble sandfarvede overflader eller kombineres med indlagte glaspartier i overfladen som et dekorativt relief.

Desuden skiller boligbyggerierne i Ørestad City sig ud ved at være en blanding af ejerformer modsat 60’ernes og 70’ernes store boligkomplekser, der var rene almene lejeboliger. Med en kombination af både ejer- og andelsboliger samt almene og private lejeboliger må Ørestad City således forventes at få en sammensat befolkningsgruppe. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden