spacer
Dansk vinder af VELUX Award 2006


Danske Louise Grønlund løb med førstepræmien i International VELUX Award 2006 for Students of Architecture

International VELUX Award 2006 for Students of Architecture (IVA) er fundet på Guggenheim museet i Bilbao, Spanien. Juryen har kåret tre vindere, mens 17 studerende fik hædrende omtale. Danske Louise Grønlund vinder førstepræmien for sit projekt “A Museum of Photography“.

- Det er fantastisk, at se en dansk virksomhed som VELUX, der med International VELUX Award går ind og sætter fokus på dagslys i arkitekturen. Studerende fra hele verden kan med denne konkurrence virkelig vise, hvad de kan i international sammenhæng. Et sådan initiativ er med til at fremme både dansk og international arkitektur. Og så er det jo ekstra flot, at vi oven i købet kan præstere en dansk vinder, siger Kulturminister Brian Mikkelsen, der åbner udstillingen af de næsten 600 projekter, når den kommer til Danmark om et par måneder.

- At opnå en rumlig kompleksitet gennem denne form for arkitektonisk enkelhed, integreret i en stærk tro på lysets kraft, er meget berigende. Det kræver personlig styrke, talent og vedholdenhed. Projektet præsenteres på en god måde, viser rumlig forståelse og arkitektonisk modenhed.
Sådan lyder juryens begrundelse for at tildele førstepræmien til 27-årige Louise Grønlund. I projektet “A Museum of Photography” bruger hun kameraet som metafor i sin definition og konstruktion af et fotomuseum. Louise Grønlund dimitterede fra Arkitektskolen i København i januar 2006, og hendes projekt til International VELUX Award er hendes afgangsprojekt.

- IVA temaet ‘Light of Tomorrow’ kan overføres direkte til min egen forskning inden for fænomenologi og opfattelse af lys og syn. At designe et fotomuseum er at skabe de optimale betingelser for det at se. Ikke bare at se fotoet, men også at få tilskueren til at opfatte, hvad han eller hun ser og de betingelser, hvorunder vedkommende ser, siger Louise Grønlund om sit projekt.

Globale variationer over lys som arkitektonisk tema
Juryen mødtes i juni for at evaluere alle de indkomne forslag, før de udvalgte vinderne. De evaluerede projekterne ud fra tre hovedkriterier: konceptuel idé, eksperimentel tankegang og kritisk diskussion. Generelt er jurymedlemmerne imponeret over den bemærkelsesværdige variation i ideer og løsninger, som de 557 indkomne forslag fra 225 arkitektskoler i 53 lande er udtryk for.
De 20 vindere kommer fra Europa, Nord- og Sydamerika, Asien samt Oceanien. Spanien topper listen med fire vindere.

International VELUX Award for arkitektstuderende afholdes hvert andet år, næste gang i 2008.
- mo 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden