spacer


Arbejdsplatformene skyder op

Platformene er blevet vældigt populære og er i gang med at udkonkurrere stilladserne på en lang række opgaver

Af Michael Rughede
Tag på tur i det danske byggelandskab. Overalt klatrer arbejdsplatformene op ad facaderne på råhusene, mens der er blevet længere mellem de førhen så enerådende stilladser.

- Der er så stor efterspørgsel på arbejdsplatforme, at det lige nu er meget svært at finde nogle ledige. Alt er ude for tiden. Både fordi der er så meget gang i byggeriet, og fordi platformene er blevet meget populære, fortæller Ditte Jakobsen fra Hünnebeck, der både udlejer stilladser og arbejdsplatforme.

- Det er især arbejdsplatformene, som kunderne efterspørger i dag, fordi de kan mere end stilladser, siger Ditte Jakobsen.

- Arbejdsplatformen har mange funktioner indbygget, er mere fleksibel og arbejdsmiljøvenlig og i sidste ende billigere til opgaven. Derfor er efterspørgslen steget kraftigt, og de sidste to år er det gået rigtig stærkt i takt med, at branchen bliver opmærksom på den, fortæller hun.

- Vi har mange kunder, der starter med et, ’jeg vil gerne prøve en arbejdsplatform’. Næste gang ringer de bare og siger, ’jeg skal bruge en arbejdsplatform’. Har de først prøvet en, bruger de den ofte på de næste opgaver. Det går så stærkt, for tiden, siger Ditte Jakobsen.

Fleksibilitet
Succesen for arbejdsplatformene ligger i en kombination af, at de er mindre arbejdskraftkrævende at sætte op i forhold til stilladset, og at de er multifunktionelle. En arbejdsplatform opererer via en eller to master, der forankres på facaden. Nogle versioner er monteret på hjul og kan let flyttes til forskellige facadeafsnit.

Platformene kan også placeres i forlængelse af hinanden, så de dækker hele bredden på facaden, eller arbejde i ’lag’, hvor en platform arbejder ovenover en anden i samme sektion.

Der kan monteres tårnhejs til materialetransport og arbejdes med hydrauliske vakuumåg, der let og elegant hejser vinduer på plads med et minimum af besvær. Selve platformen kan indstilles nøjagtigt til den arbejdshøjde, der er optimal på facaden.

Arbejdsplatformen giver derfor en række arbejdsmiljøfordele i form af færre tunge løft og skæve arbejdsstillinger. Samtidig kan der etableres overdækninger - endda med opvarmning til vinterbrug.
Platformene kan løfte op til 3-5 tons afhængigt af type.

Endnu mere populære
- Generelt vurderer vi, at arbejdsplatformene i hvert fald er 25% billigere i forhold til stilladset. Og man skal huske, at nogle af de fordyrende udgifter på stilladset, som materialehejs, personhejs og trappetårn, er indbygget i arbejdsplatformen, siger Ditte Jakobsen.

- Stilladserne har dog stadig en fordel, når det kommer til projekter, hvor mange arbejdsgrupper er i gang på samme tid. Nogle er i stand til at styre arbejdsgrupperne på platformene, mens andre foretrækker at arbejde med stilladser, siger Ditte Jakobsen.

En tommelfingerregel hos Hünnebeck er, at op mod 70% af alle opgaver kan løses af en arbejdsplatform i stedet for et stillads.

- Flere og flere får øjnene op for deres fordele, og de er ikke bare begrænset til en bestemt type opgaver eller byggerier. Derfor vil de helt sikkert overtage en endnu større del af stilladsernes opgaver fremover, lyder Ditte Jakobsens bud på udviklingen.

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden