spacer


Landskab på taget

Organisk tagkonstruktion bærer græsbeklædt multihus

Af Niels Nielsen

Det nye idræts- og kulturhus på Nørrebro løser med en enkelt arkitektonisk ide både bydelens problem med få grønne friarealer og få idrætsfaciliteter. Mere kompliceret er det dog til overføre ideen til praksis, da det er første gang herhjemme, at en bygning i så stor skala overdækkes med jord og græs.

Som grotte
Det er ikke nogen let opgave i praksis at overdække en bygning med jord og græs, som det er tilfældet i Nørrebros nye idræts- og kulturhus. Det afspejles tydeligt inde i bygningen, hvor en imponerende konstruktion af tværgående stålbjælker tegner det åbne og fleksible rum.

Hele tre meter er den største af tagets bærende stålbjælker i højden med et spænd på 25 m for at klare den betydelige last fra jordlaget oven på bygningen.

- Idrætshallen skal opleves som en grotte inde i højen. Derfor er hovedbjælkerne udformet som organiske konstruktioner, der hvælver over rummet i forskellige retninger og varierende højder, fortæller Bo Søgaard fra ingeniørfirmaet Lemming & Eriksson, der i partnering med BBP Arkitekter og entreprenøren Hoffman har stået for opførelsen af idræts- og kulturhuset.

- Den varierende geometri betyder, at hver enkelt stålbjælke er individuelt designet for at reducere den samlede bygningshøjde og sikre hallens rummelighed.

Som led i oplevelsen er de bærende søjler desuden uens i højde og placeret frit i idrætshallens periferi, hvorfor tagkonstruktionen bæres på vederlag, der varierer meget i højde og placering.

Sprøjtestøbt
Stålbjælkerne virker sammen med en pladsstøbt betonoverbygning på en blivende forskalling af ståltrapezplader, der er vredet, så de flugter med stålbjælkernes overflanger, og oplagt på særligt udviklede vederlag.

Betonen er udstøbt på stedet og spænder ensidigt mellem hovedbjælkerne. På toppen af bygningen er betonskallen blødstøbt, mens hallens stejle sider er sprøjtestøbt.

Betonskallen har en tykkelse på 180 mm. Direkte herpå er påført en kraftig, vandtæt membran, hvorpå der er lagt 200 mm hård skumisolering, inden de yderste membraner og selve jorden er lagt på.

De stejle sider er opbygget med fundamentblokke for at holde fast på jorden.

Læs mere og se flere af det enestående projekt i Fagbladet Byggeri nr.7-2006. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden