spacer
Gammelt papir bliver til nye huse

Danske Metanite laver byggeplader af restmassen fra genbrugspapir. Restmasse, gips og moler giver tilsammen en byggeplade, der er brandsikker, lyddæmpende og hurtig at montere

Af Louise Strøbech

ME-pladen kalder Metanite den nye plade, der er et alternativ til gipspladerne. Et alternativ som man kan banke søm og skrue skruer i uden at bruge rawlplugs, som er brandbeskyttende, har skivevirkning, og som man kun behøver klammepistol, fukssvans og stanleykniv for at sætte op.

Metanite har råvareleverandøren Dalum Papir som nabo, og nærheden til råmaterialerne fik i slutningen af 1990’erne Næstved-virksomheden til at begynde at udvikle en ny type plade til byggebranchen, der indeholder 60 procent restmateriale fra genbrugspapirvirksomheden på matriklen ved siden af.

Tid til dokumentation
Siden 2002 har virksomheden arbejdet på at videreudvikle den første plade, som ikke havde de endelige, ønskede egenskaber, og frem til maj 2006 har Metanite arbejdet på blandt andet at dokumentere brandstyrke, lyddæmpning og styrke.

- Da vi så i maj 2006 fik den europæiske CE-mærkning, sagde vi: ’NU er vi endelig klar til at levere’. Det var en stor dag, og en del har allerede prøvet pladen med stor begejstring, fortæller salgs- og marketingdirektør hos Metanite, Bjørn Zebitz.

Vinder på tiden
En af dem, der har prøvet at arbejde med ME-pladen i praksis, er snedkermester Morten Trägård. Han kan se mange fordel ved den nye plade.
- Jeg synes, det er et glimrende produkt, der er forholdsvist nemt at arbejde med. Det sparer tid, at man kan sømme dem med en dykkerpistol, for det giver altså nogle nemmere arbejdsgange at trykke på en knap end at skrue, siger Morten Trägård, som ikke er afskrækket af, at ME-pladen er lidt dyrere end gipsplade.

- Hvis man laver en faktisk udregning, har man ikke sat noget til. Faktisk tror jeg, man kan udføre arbejdet lidt billigere. Man vinder på tiden, og hvis man skal holde brandkravene, skal man bruge to lag gips, mens man kan nøjes med ét lag af ME-pladen, siger tømrermesteren.

Positivt med genbrug
Den eneste ulempe Morten Trägård kan nævne er, at han synes, at pladerne er en smule sværere at arbejde med, hvis man bare bruger kniv.

- Det er lidt mere vanskeligt end med gipsplader, men man kan jo vælge at bruge en maskinsav. Men skal man bruge for eksempel 100 plader på 30 cm i bredden, så kan man få fabrikken til at præfabrikere dem, siger Morten Trägård, som glæder sig over miljøgevinsten ved at gå over til ME-pladerne.

- Det tiltaler mig, at produktet er af genbrugsmateriale. At det er en miljøplade, er en virkelig positiv ting, slutter han.
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden