spacer


Penge i digitalt byggeri

Fælles email-standard giver store besparelser, viser beregninger fra MT Højgaard

350.000 kr. om året. Det er hvad entreprenørfirmaet MT Højgaard har beregnet, at have sparet ved at anvende en fælles email-standard ved et byggeprojekt i Hillerød.

Alene omkostningerne til harddiskplads giver besparelser på 100.000 kr. årligt, fordi et bedre arkivsystem gør det nemmere for alle byggesagens parter at holde styr på de enorme mængder af data.

- E-mail standarden er et oplagt sted at starte for virksomhederne. Den er gratis, nem at installere og bruge, og vil kunne anvendes overalt i byggeriet. Der er stor forskel på hvor udbredt digital teknologi er i byggebranchen, men alle bruger e-mail. Her kan vi altså opnå store forbedringer for meget små penge, siger Christian Lerche, direktør i Danske Arkitektvirksomheder og formand for Implementeringsnetværket for Det Digitale Byggeri.

Udviklingen af den fælles email-standard er resultat af foreløbig 15 studier, som ser på fordele og ulemper ved at indføre digitale arbejdsprocesser.

I en række konkrete byggeprojekter er det dokumenteret, at de digitale arbejdsmetoder giver fordele, der kan måles i kroner og ører.

- I byggebranchen har vi længe været enige om at fremtidsvisionerne i Det Digitale Byggeri var både gode og rigtige. Til gengæld har mange været usikre på, om der nu også reelt var penge at tjene ved at arbejde digitalt. Det har vi nu fået de første, konkrete beviser på, og det er et meget vigtigt skridt fremad for Det Digitale Byggeri og for den danske byggebranche, siger Christian Lerche.

Fra den 1. januar 2007 betyder Det Digitale Byggeri, at byggebranchens parter skal leve op til en række nye digitale standarder og krav. Kravene er obligatoriske i statslige byggeprojekter, men vil også blive stillet af flere kommunale og private bygherrer.

Den samlede kommunikationen om et byggeri - hele vejen fra bygherren over arkitekter og entreprenører til håndværkeren på pladsen - skal foregå digitalt, ved hjælp af for eksempel 3D-modeller, web-portaler og materialelister i elektronisk form.

- nn 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden