spacer


Mere Lean i dansk byggeri

Japansk erhvervsfilosofi skal nedsætte produktionstid på typehus fra et halvt år til otte uger.

Af Lars Solberg

Den japanske produktionsfilosofi Lean, der stammer fra Toyota, breder sig til alle dele af dansk erhvervsliv. Fra drift af offentlige forvaltninger til fremstilling af industriprodukter har den også for længst fundet vej ind i dansk byggeri.

Medierne har i lang tid fortalt om Lean-kuren, der ifølge virksomhedslederne har givet dem rationaliseringer af produktionsflow, større medarbejderansvarlighed og bedre logistik. Mange beslutningstagere har adopteret de japanske managementmetoder, og byggebranchen er også hoppet på bølgen. Nu skal Lean i brug inden for produktion af typehuse i Nordjylland.

HP3, der producerer arkitekttegnede typehuse, er i fuld gang med at implementere de orientalske produktionsprincipper, og forventningerne er store.

Målet for HP3 er, at Lean skal nedbringe produktionstiden på et hus fra op mod seks måneder til otte uger, lyder det fra HP3’s nye fabrikschef, Jesper Carstens.

- Når der sættes fokus på at optimere hver enkelt opgave i hele virksomheden, kan vi skabe en højere kvalitet, minimere fejlprocenten og forkorte arbejdsgangene, udtaler han.

Stor efterspørgsel
Og det er nødvendigt at gøre noget. Firmaet oplever en stor efterspørgsel efter deres huse, og det er svært at følge med. Jesper Carstens håber, at de nye metoder skaber mere effektiv produktion og mindre ventetid for kunderne.

- Der er generelt alt for mange forsinkelser og spildprocenter i dansk byggeri. Selvom vi i forvejen bygger huse efter en effektiv industriel produktionsmetode, hvor alt foregår under samme tag, sætter vi nu ekstra turbo på produktionen ved at indføre Lean. Målet er systematisk at optimere hver eneste del af byggeriet for på den måde at sikre succes i fremtiden, siger fabrikschefen.

HP3 har i dag 25 ansatte, der nu skal lære om Lean-principperne. Og Jesper Carstens synes, at virksomhedens størrelse passer fint til Toyota-filosofien.

- Lean går som bekendt ud på at reducere spild og optimere produktionsflowet. Derfor er det faktisk en fordel at indføre Lean i mindre virksomheder, fordi det her er nemmere at skabe en fælles forståelse for ændringerne og inddrage medarbejderne på alle niveauer, siger han.

Jesper Carstens forventer, at HP3 om et år kan producere op til 30% flere huse med de samme resurser som i dag.

Lean-principper skal nu bruges til at optimere produktion af typehuse.
HP3’s mål er at levere færdige huse som dette på otte uger.




 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden