spacer


Underjordisk lys

Historisk murværk udnyttet til stemningsfuldt lysdesign

Af Niels Nielsen

Det er et begrænset dagslys, der slipper ind i Glyptotekets nye publikumsfoyer i kælderetagen under hovedbygningen mod H.C. Andersens Boulevard. Derfor er det i særlig grad den kunstige belysning, som er med til at skabe rummets karakter og stemning.

- Belysningsstrategien har været at undgå, at armaturerne blev dominerende i rummet, og i vid udstrækning udnytte de eksisterende konstruktioner som reflektor og til at skjule lyskilderne, fortæller Asger Larsen fra ingeniørfirmaet Hansen & Henneberg, der har projekteret foyerens belysning i tæt samarbejde med bygherre og arkitekt.

- Grundbelysningen er et indirekte lys fra lange ubrudte lysbånd langs kanten af hvælvene, hvor lyskilden er skjult i en metalskinne med samme farve som de eksisterende stålbånd, der er monteret for at afstive kælderkonstruktionen.

- Lysbåndene bruger de murede hvælv i loftet som reflektor, hvor den pudsede overflade giver et venligt lys, som forstærker den varme tone, som er i lysstofrørene, forklarer Asger Larsen.

Foyerens varmt farvede lys skyldes desuden refleksioner fra gulvet, der er belagt med polerede, italienske natursten i røde og hvide nuancer.

Som krypt
I samspil med lysbåndene i loftet er der i gulvet monteret en række specieldesignede armaturer ved foden af søjlerne, der kaster et lodret lys op ad søjlerne på den hvælvede loftskonstruktion.

- Gulvarmaturerne er en effektbelysning, som kan anvendes af museet til særlige arrangementer, hvor man ved at dæmpe lysstyrken i lysbåndene kan skabe en stemning af hule eller krypt i foyeren, forklarer Asger Larsen.

Yderligere punktbelysning er monteret ved trappeopgangene, hvor halogenspots i væggen af hensyn til publikum belyser trinene fra hver side.
I cafeområdet er der et almindeligt fladt loft. Her er belysningen en række enkle downlights monteret i den nedhængte loftskonstruktion.



 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden