spacer


Lys er en del af indretningen

Mange små lyskilder er bedre end få store, og vægfarven spiller en stor rolle for lyspåvirkningen

Af Louise Strøbech

Det gælder om at planlægge sit lys, helst allerede inden man maler og indretter hjem eller forretning. Lyskildeproducenten Osram slår et slag for, at lys er en vigtig del af boligindretningen, og virksomheden giver på hjemmesiden www.osram.dk gode råd om, hvad man skal være opmærksom på, når man indretter sine rum.

Mange små lys
For eksempel er farven på væggene bestemmende for, hvor meget lys et rum behøver, da lyse vægfarver mindsker behovet for lys, forklarer Osrams Annika Lysemose, der anbefaler at vælge lamper, hvor lyskilden er afskærmet og pæren ikke er synlig. Og så er mange små lyskilder bedre end få store, fortæller hun.

- Små lyskilder kan give en forbavsende spændende virkning med eksempelvis små klare pærer på bare 10 eller 15 watt. Det giver en god mulighed for at skabe en hyggelig stemning, siger Annika Lysemose.

Osram foreslår også, at man vurderer for hver enkelt lampe, om den er egnet til en elsparepære, da det kan give en stor besparelse på elregningen.

Planlæg dine rum
Osram anbefaler, at man laver en plan over sit rum med møbler og genstande, som man gerne vil fremhæve såsom billeder, planter med mere. Derefter skal man forestille sig, hvilke aktiviteter der vil foregå i rummet, og hvor meget generel belysning, stemnings- og funktionslys, der vil være behov for.

Når man har besluttet hvilken lyskilde, styrke og placering den generelle belysning skal have, er det vigtigt at være opmærksom på, at lyset ikke reflekterer fra loft, vægge og glasflader, eller at pærerne blænder fra bestemte vinkler.

Man skal passe på ikke at have for mørke hjørner eller for hårde overgange mellem lyse og mørke områder. Det anstrenger øjnene, så man hurtige bliver træt.
Husk også at lyse flader reflekterer mere end mørke.
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden