spacer


Elendigt trykimprægneret træ

En stor del rådner i løbet af få år, viser undersøgelse.

Af Lars Solberg

Forbrugere og mange ekspedienter i trælaster tror, at trykimprægneret træ betyder, at det er sikret mod råd i hvert fald i flere årtier. Det er det også i mange tilfælde, men i næsten lige så mange tilfælde, er der stor risiko for, at det vil rådne i løbet af få år.

En ny undersøgelse fra Træbranchens Oplysningsråd (TOP) viser, at 40 procent af det trykimprægnerede træ, der blev solgt i Danmark i 2005, var gran med en dårlig udført imprægnering – det var kun overfladen, der var imprægneret.
Det betyder, at træet ikke kan modstå naturens nedbrydning.

- Gran er i forvejen vanskeligt at imprægnere, og farves det blot grønt ved dypning eller med en let overfladeimprægnering, giver det ikke tilnærmelsesvis den holdbarhed, som man opnår ved en korrekt kvalitetsimprægnering, der trænger dybt ind i træet, siger direktør Bjarne Lund Johansen fra Træbranchens Oplysningsråd (TOP).
Ud over lavere holdbarhed er det dårlige træ også til fare for miljøet.

- Det belaster miljøet unødigt. Når brædderne rådner før tid, og de skal udskiftes, øges mængden af affald, der skal deponeres på lossepladserne, siger direktøren.

Kampagne
I lyset af tallene, der er indsamlet af Teknologisk Institut, starter TOP nu en informationskampagne, der henvender sig både til forbrugerne, håndværkere og trælaster.

- Ingen almindelig forbrugere kan se forskel på den ene og anden slags trykimprægneret træ. Så de ved ikke bedre, men det er heller ikke alle trælastfolk, der kender forskellen, så derfor laver vi en bred kampagne, fortæller Bjarne Lund Johansen.

For det er faktisk ikke så svært at finde ordentligt imprægneret træ. For selvom det ikke er til at se forskellen på selve træmaterialet, så har kvalitetstræet et stykke påhæftet papir.

Det træ, der er rigtigt imprægneret, skal være mærket med NTR, der står for Nordisk TræbeskyttelsesRåd – eller træet skal være mærket EN 351-1 (P8), der er en europæisk standard.

Se efter NTR
Så se efter NTR-mærket på det trykimprægnerede træ.
NTR-logoet er desværre ikke en 100 procents garanti, fortæller TOP-direktør, Bjarne Lund Johansen. Der er eksempler på svindel med mærker fra producenternes side. Men ifølge direktøren er det et sjældent syn.

I forbindelse med den nye kampagne har TOP lavet en ny hjemmeside om trykimprægneret træ, www.tryktrae.dk.
Endvidere er der trykt en folder, der kommer til at ligge i de fleste trælast- og byggemarkeder.

- Illustration: TOP

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden