spacer


Facader ude af takt

Variation og skiftende rytmer præger tidens facadeudtryk

Af Niels Nielsen

Arkitektur sammenlignes ofte med musik. Facaden er nodearket, hvor vinduerne er noderne, der anslår melodiens toner og taktslag.

Efter den betragtning så spiller mange af tidens nybyggerier skæve rytmer med hyppige skift i de melodiske temaer. Den monotone gentagelse af helt ens vindueselementer bliver nemlig stadig oftere fravalgt til fordel for et ekspressivt og varieret facadeudtryk.

Det er særligt i Københavns nye bydele i Ørestad og ved havnen, hvor arkitekterne slår sig løs med anderledes og dynamiske facader. Her er ingen eksisterende bygninger at tage hensyn til, og den særlige placering i by og landskab indbyder til facadeløsninger, der fremhæver stedernes unikke kvaliteter.

På trods af et vekslende formsprog udstråler bygningerne dog en umiddelbar harmoni. De er ofte skabt som store skulpturelle former med et overordnet stringent arkitektonisk udtryk, hvor detaljering og placering af hvert enkelt facadeelement er underordnet helheden. På den måde er der arkitektonisk frihed til at fokusere vinduernes placering efter dagslysbehovene eller udsigten inde fra bygningen.

Se flere billeder i seneste udgave af Fagbladet Mester & Svend nr. 2-2006. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden