spacer


Ovale glæder i den nye handelshøjskole

Sandt arkitektonisk festfyrværkeri

Af Erik Juul arkitekt maa


Københavns handelshøjskole, der i disse globaliseringstider er omdøbt til Copenhagen Business School eller bare CBS - ikke at forveksle med en amerikansk radiostation - har fejret nytåret med at flytte ind i en ny skole, der er et sandt arkitektonisk festfyrværkeri.
Rumligheder, materialer, stofligheder, detaljer og farver er anvendt med stor arkitektonisk indlevelse. Og er desuden udført i en overbevisende byggeteknik.
Samlet set får det skolen til at fremstå som et af de smukkeste byggerier inden for sin kategori i meget lang tid.

Et ovalt centralrum
Skolen er udført som en lukket karre i fem etager, der åbner sig med et stort, ovalt, panoptisk rum, der går op i husets fulde fem etager. De forskellige forsknings- og undervisningsrum fordeler sig naturligt omkring centralrummet.
Runde ovenlys lader lyset sile ned over de smukt formede, ovale dæk med forkanter og ned på det sorte skifergulv, der i sig selv er en oplevelse.
Huset er lagt op på en stor, skulpturelt udformet græsplint, og på den måde bliver den en del af den fornemme landskabsarkitektur, der præger området.

Ægte læder på håndlisterne
Alle materialer og farver er anvendt med en stor stoflig indlevelse, der skaber en sikker komposition, som forhåbentlig vil glæde og stimulere de daglige brugere. Vi ser en række klare referencer til bl.a. Alvar Altos og Vilhelm Lauritzens byggerier fra 30'erne.
Man har f.eks. anvendt noget så usædvanligt som læder til håndlisterne. De vil efter års brug patinere og fortælle en smuk historie om de mange hænder, der har holdt om dem. Og i en tid hvor den stoflige begejstring - eller rettere manglen på samme - formidles af de køligere materialer som glas og stål, er det en fornøjelse at se det mod, der ligger i denne lille detalje.
I offentligt byggeri betyder kravet til rengøringsvenlighed og lave vedligeholdelsesomkostninger en ofte forudsigelig og sanseløs materialeanvendelse. For hvordan er det lige, man skal tørre læderhåndlister af? Og tænk på, hvor mange bakterier der sidder i alt det håndfedt!

Gulvet er et stort puslespil
Gulvet, siddetrin og mezzaninetagen i centralrummet er en oplevelse i sig selv.
De er udført i sort, finsk granit, Korpi Black, og lagt som Palladiana i varierende størrelser på op til 1,2x1,5 m med terrazzostøbning imellem. Overfladen er efterfølgende blankslebet.
Det er leveret i udskårne plader fra brud og er derefter blevet lagt som et stort puslespil af meget forskellige størrelser og former.
Udførelsen er sket i et tæt samarbejde mellem arkitekten og den rutinerede, italienske gulvlægger. Resultatet er et meget smukt mønster, der bedst kan aflæses fra de forskellige etager.
Til gengæld er loftet udført som en samlet flade. Den detalje imponerer, fordi vi er så vant til at se nedhængte lofter som aflæselige kassetter - men selvfølgelig også fordi det giver en homogen og sammenhængende flade.
I loftet reflekteres det røde magnesitgulv, så man ved første øjekast tror, at loftet er tonet i en let, lyserød farve.

Naturlig ventilation i hele huset
Hele huset ventileres ved hjælp af naturlig ventilation. Det betyder bl.a., at man i de forskellige kontorer har mulighed for at åbne et vindue og på den måde få frisk luft. Det er - i funktionel forstand - en banal detalje, men flere undersøgelser har vist, at det resulterer i større komfort for den enkelte.
På samme måde med afskærmningen af den store glasfacade. Her bestemmer den enkelte også placeringen af træskodderne.
Rent teknisk er det mindst lige så udfordrende som et traditionelt, mekanisk anlæg. Det kræver et tæt samarbejde mellem ingeniør og arkitekt om de rigtige løsninger.
Ved naturlig ventilation sørger et CTS anlæg for, at motorer åbner og lukker i forhold til de informationer, som diverse sensorer giver. Og i det hele taget har ingeniørens ideer om konstruktion, ventilation m.v. været betydende for dommerkomiteen, da den skulle udpege en vinder i konkurrencen.

Flot betonarbejde
I hele huset er betonen udført i en overbevisende støbning på stedet. En teknik som vi her i landet ikke har helt den samme tradition for som i flere af vore nabolande.
Det er ærgerligt, bl.a. fordi betonens plastiske egenskaber ikke udnyttes tilstrækkeligt. Som for eksempel i det netop indviede Ordrupgaard Kunstmuseum, hvor Pihl & Søn virkelig har demonstreret deres kapacitet på området. Ligesom i CBS Kilen. Her er det de flotte, ovale etagedæk, der er udført i samme fine støbeteknik.
Og stofligt får de smukke betonoverflader lov til spille sammen med de øvrige materialer. Derfor er det også en stor fornøjelse at se, hvor sikkert det her er udført.

Toiletter som på de fineste designerhoteller
Om restauranter er det sagt, at man kan kende køkkenets kvalitet på toiletternes standard. Hvis det samme gælder for handelshøjskoler, må vi forvente undervisning og forskning af højeste kvalitet! Toiletterne er nemlig uhyre elegante. De er indrettet på niveau med de meste tjekkede designerhoteller.
Store, flotte, pinolhængte og rødlakerede toiletdøre, langstrakte toiletborde i terrazzo og smagfulde fliser vidner om et overskud. Ikke nødvendigvis af økonomisk karakter. I et hus på denne størrelse er prisen for de detaljer ikke nødvendigvis væsentlige. Men det vidner om et overskud hos bygherren og arkitekten, der også her tør stille høje krav.
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden