spacer
Grå Stokke fredes

Nyere del af det historiske marinekvarter, Nyboder, bevares for eftertiden

De syv såkaldte "Grå Stokke" i det københavnske Nyboder er blevet fredet. Det har Kulturarvsstyrelsen besluttet efter, at forslaget har været i offentlig høring.

Den ældre del af Nyboder, de velkendte gule stokke fra 1600- og 1700-tallet, har været fredet siden 1918. Oprindelig blev de bygget af Christian 4. i årene 1631-48 som bolig for flådens mandskab. Der er dog kun én længe tilbage fra denne periode, Nyboders museum i Sankt Pauls Gade. Resten er bygget meget om eller helt nyopført.

De syv "Grå Stokke" ligger lige bag den gule del af Nyboder. De er opført omkring år 1900 efter, at man havde revet nogle af de ældste bygninger ned.

Det var arkitekten Olaf Schmidth (1857-1927), der stod for byggeriet af den nyere del af Nyboder. Olaf Schmidth var en foregangsmand inden for skabelsen af ideelle arbejderboliger og var tydeligt inspireret af de københavnske byggeforeningshuse fra samme periode.

De "Grå Stokke" repræsenterer på fornem vis tidens enkle blankmursarkitektur. De er nøje tilpasset områdets øvrige bebyggelse i højde og struktur og fremtræder i dag stort set intakte, både i facaderne og i lejlighedsdisponeringen indvendig.

Efter aftale med Kulturarvsstyrelsen er Forsvarets Bygningstjeneste for øjeblikket i gang med en omfattende istandsættelse af bygningerne.

- nn 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden