spacer
Fortsat afpresning af håndværkere

Flere byggefirmaer må leverer en modydelse for at få en opgave hos det offentlige eller i en boligforening.

Af Lars Solberg

Bestikkelse, modydelse, fryns. Også et grimt barn har mange navne. Der er stadig mange byggefirmaer, der må hoste op med en ulovlig modydelse for at få en større opgave inden for det offentlige eller i en boligforening, viser en ny undersøgelse fra Håndværksrådet.

Ifølge undersøgelsen har fire procent af de spurgte byggevirksomheder inden for det sidste år måttet levere en eller anden form for modydelse for at sikre sig en byggeopgave. Ydelsen kunne være materiale-gaver eller gratis arbejde.

Det er dog ikke så slemt som for et år siden, hvor Håndværksrådet lavede en lignende undersøgelse. Her var 13 procent af byggevirksomhederne udsat for krav om modydelse fra forhandleren fra det offentlige eller fra boligforeningen.

Men Håndværksrådet er dog alligevel overrasket.

- Det kommer bag på mig, at omfanget stadig er så stort. Det er et sygdomstegn, og vi må på det kraftigste tage afstand fra det, udtaler cheføkonom i Håndværksrådet Jakob Brandt.

Han glæder sig dog over, at det går fremad.

- Selv om problemet ikke er løst, er det godt at se, at problemet er blevet mindre. Boligforeningernes og kommunernes indsats med at forklare deres ansatte, at det er fyringsgrund at kræve modydelser, har hjulpet. Nu har vi fået reduceret problemet til en tredjedel. Jeg håber, at hvis jeg spørger medlemmerne igen om et år, så er der ikke nogen, der oplever denne form for afpresning, lyder det fra Jakob Brandt.

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden