spacer


Energikrav fremmer tyndpudsfacader

Højere isoleringsværdi med mindre vægtykkelse giver fremgang for facadesystemer med puds direkte på isoleringen

Af Niels Nielsen

Havnestadhus og Grönnings Have på Islands Brygge, Oxford Have på Amager, Nordlyset på Amerika Plads og Bella Hus i Ørestad samt flere af de slanke kanalhuse på Sluseholmen.

Stadig flere nybyggerier opføres med et lag armeret tyndpuds som den yderste klimaskærm. Facadeløsningen har ellers i mange år primært været anvendt ved renoveringsopgaver.

Funkisstil
Der er flere grunde til, at tyndpudsfacaderne er blevet en populær facadeløsning. Men hovedårsagen skal findes i Bygningsreglementets nye skrappe krav om energibesparelser, der betyder, at facadeløsningen i fremtiden vil blive mere udbredt.

- I 2005 har vi oplevet en vækst for vores tyndpudsfacadesystem på mere end 50 procent og alt tyder på at det ikke bliver mindre i 2006, fortæller Gert Christensen fra Rockwool Facade.

- Baggrunden er selvfølgelig, at der er godt gang i byggeriet for øjeblikket, men en væsentlig årsag til at tyndpudsfacader vinder frem netop nu i nybyggeriet er Bygningsreglements krav om lavere energiforbrug og dermed også tykkere isoleringslag.

- Med tyndpudsfacader er det simpelthen muligt at opnå en højere isoleringsværdi indenfor med samme – eller mindre vægtykkelse sammenlignet med en traditionel skalmur, forklarer Gert Christensen.

Han bakkes op af salgschef Bjarne Jensen fra Maxit, der dog også ser andre grunde til tyndpudsfacadernes øjeblikkelige succes.

- De nye energikrav har øget fokus på facadeløsninger med tyndpuds, men det skyldes også, at mange arkitekter i øjeblikket finder inspiration i funkis-stilen med store rene murflader, at pudsede facader er blevet mere udbredte i nybyggeriet, forklarer han.

Industrielt
Samtidig passer facadesystemets hurtigere og mere industrielle udførelsesproces godt til tempoet på landets byggepladser for øjeblikket.

- Tyndpudsfacader er en økonomisk billigere løsning end en traditionel skalmur. Omkring en tredjedel billigere, anslår murermester Peter Andersen fra P. Andersen & Søn, der har udført tyndpudsfacader på mange markante nybyggerier i Hovedstadsområdet.

- Det afhænger naturligvis af det enkelte projekt, fordi udførelsen af tyndpudsfacader er en mere industrialiseret proces i forhold til traditionelt murerarbejde; og for at det bliver effektiv, kræver det, at facaderne er uden for mange små detaljer.

- Desuden kan arbejdet udføres fra lettere – og dermed billigere stilladstyper, fordi der ikke er så meget last på stilladserne, når vi laver isolering og puds, sammenlignet med teglfacader, uddyber Peter Andersen.

Læs mere om anvendelse af tyndpudsfacader i seneste udgave af Fagbladet Byg-Tek nr.4-2006. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden