spacer


Bygger huse på fabrik

NCC har i Sverige taget skridtet videre fra elementbyggeri.

Af Kenneth Madsen

Det bliver snart med huse, som det er med biler: De fabrikeres centralt og forsynes så med nødvendigt tilbehør, lige før de afleveres til sælgeren eller brugeren.

Denne fremtidsmusik, der lyder efter mange årtier med elementbyggeri, er ikke så fremtidig endda. Efter fire års projektering og byggeri har NCC-koncernen indviet en særlig husfabrik i Hallstahammer i koncernens moderland Sverige. Selv kalder svenskerne det en lejlighedsfabrik, fordi der i første række er tænkt på produktion af lejlighedsbebyggelser. Men i princippet kan fabrikken bygge alle former for huse, hvori de samme enheder går igen mange gange.

– Vi skal for alt i verden ikke tilbage til 1960’ernes og 70’ernes ensartede boligblokke. Vi har derfor udviklet fabrikken, så dens produktionsmetoder sikrer kvalitet i både byggeriet og arkitekturen, siger Søren Ulslev, medlem af den svenske koncernledelse og adm. direktør for NCC Construction Danmark.

90% færdigt
NCC er overbevist om, at der er tre gevinster ved at indføre fabriksproduceret byggeri. Udover højere kvalitet er det bedre arbejdsmiljø og reduceret pris. Men produktionen skal holdes inden for otte etagers højde og med vægmål på mellem 60 cm og 8 m.

Et nybyggeri kan være 90% færdigt, når det forlader fabrikken. Det omfatter bl.a. komplette tag- og gulvbjælkelag, vægge, køkkener og badeværelser – med tilhørende rør, radiatorer, vinduer, døre, overflademaling, tapet og gulvflader.

60 mand på fabrikken ventes at være i stand til at fremstille op imod 1000 lejligheder årligt. På den endelige byggegrund anslås arbejdstiden at kunne reduceres med ca. 75%.

Hjernen i den nye fabrik er et IT-baseret projekteringssystem, tilknyttet et 3D-program, som arkitekterne laver deres tegninger i.

Direktør Søren Ulslev: – Vi er naturligt nok begyndt i Sverige, hvor efterspørgslen på nye boliger er størst i Norden. Når produktionen kører, og efterspørgslen stiger, er det tid til at afgøre, hvordan vi kan forsyne Danmark. Inden da skal vi i dialog med politikere, myndigheder, arkitekter og ingeniører. Her er tale om et spring, der forandrer mangt og meget i byggebranchen – ikke mindst for os selv.
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden