spacer
Konstruktører må selv vælge fagforeningBygningskonstruktører, der mod deres vilje er blevet tvunget til at skifte fagforening – for eksempel hvis de får arbejde i den almennyttige boligsektor – kan nu frit vælge, om de vil fortsætte i den fagforening, de blev tvunget over i, eller om de vil skifte tilbage til KF. Det er resultatet af en ny lov.

Folketinget vedtog den 20. april 2006 nogle ændringer af reglerne i Foreningsfrihedsloven, og de åbner nu op for et frit fagforeningsvalg, sådan at for eksempel bygningskonstruktører kan vælge en fagforening, der matcher deres faglige uddannelse og identitet.

Efter lovændringen må en arbejdsgiver ikke længere stille krav om, at en ansøger til en stilling er medlem (eller ikke medlem) af en bestemt forening. Loven beskytter også de ansatte mod afskedigelser, der er begrundet med, at den ansatte ikke er medlem af en bestemt forening. Endelig er eksklusivbestemmelser i de gældende overenskomster ikke længere gyldige. Det vil sige, at man ikke længere kan aftale i en overenskomst, at alle ansatte på en arbejdsplads skal være medlem af den samme fagforening. Eksklusivaftaler blev historisk set indført efter fagbevægelsens ønske om at styrke strejkevåbenet. Var alle ikke i fagforening, stod man svagere i en overenskomstforhandling, fordi de uorganiserede ikke kan strejke. Arbejdsgiverne var interesserede i eksklusivaftaler, fordi det gav arbejdsro uden strejker, når først overenskomsten var på plads.

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden