spacer
Ulovlige betonelementer svækker sikkerhed

Ucertificerede byggematerialer fra udlandet giver dårligere byggeri og medfører unfair konkurrence.

Af Lars Solberg

Hver dag krydser udenlandske lastbiler belæsset med armerede betonelementer grænsen til Danmark og kører til en byggeplads et sted i landet, hvor elementerne bruges i mindre eller større byggerier.
De åbne grænser og det nye byggevaredirektiv har medført en større import af udenlandske byggematerialer. Det er godt for konkurrencen, men flere branchefolk mener, at det er skidt for kvaliteten og endda for sikkerheden.

Blandt andet er Betonelement-Foreningen ude med riven i forhold til de importerede armerede betonelementer.

Foreningen, der har en række betonproducenter som medlemmer, mener, at de importerede varer er i dårlig kvalitet og direkte ulovlige. Meget få af elementerne lever op til de danske certificeringskrav. Ifølge foreningen er den gal både med cementkvaliteten, klorindhold, og ikke mindst er armeringen sjældent god nok, og derfor udgør de en sikkerhedsrisiko i danske byggerier.

- Rent kvalitetsmæssigt er de ikke så solide, som dem vi producerer i Danmark. De danske producenter er ifølge Bygningsreglementet tvunget til at leve op til standarden DS 411. Det gør, at vi rent kvalitetsmæssigt er i top, men det betyder også, at det er dyrere at være en dansk producent. De udenlandske firmaer behøver ikke leve op til samme certificeringsregler, da ingen kontrollerer dem, og det gør deres produkter billigere, men også mindre solide, siger direktør i Betonelement-Foreningen Poul Erik Hjorth til Byg-Tek.

Læs mere i det nye Byg-Tek nr. 4
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden