spacer


Designere skal bruge FSC-træ

Konkurrence blandt møbeldesign-studerende skal sætte fokus på bæredygtigt træ.

Af Lars Solberg

Danmark er kendt for sine tjekkede designermøbler i træ - fra Wegner til Arne Jacobsen, men ifølge miljøorganisationen Nepenthes er der ikke mange af de store klassikere eller de nye design, der udføres i FSC-certificeret træ, som er træ, der stammer fra bæredygtige skove.

Ifølge Nepenthes skyldes det uvidenhed om FSC-mærket. Organisationen mener, at der gøres for lidt fra myndigheder og erhvervslivet for at sprede det gode budskab om nødvendigheden af at bruge FSC-certificeret træ, og derfor bliver det heller ikke brugt i forbindelse med udvikling og produktion af nydesignede møbler.

Nu prøver Nepenthes sammen med Coop Danmark og FSC Danmark at sætte mere fokus på bæredygtigt træ. De har udskrevet en konkurrence - FSC Design Award, hvor danske designstuderende skal tegne et møbel, der så skal udføres i FSC-certificeret træ.

Selve det praktiske håndværk skal ske i værkstedskooperativet Coatlahl i det nordlige Honduras, hvor Nepenthes driver et projekt med produktion af bæredygtigt træ. Her er der gennem flere år blevet produceret møbler, som sælges gennem Coops butikker i hele Norden.

Konkurrencen er gået i gang, og der kåres en vinder i løbet af foråret. Et bedømmelsespanel, hvor blandt andet Håndværksrådet er repræsenteret, skal afgøre konkurrencen.
Vinderen får en præmie, som er en rejse til værkstedskooperativet Coatlahl i Honduras, hvor designeleven skal være med til produktion af vindermøblet.
Hvis det efterfølgende sættes i produktion, vil designeren få 2,5% af indkøbsprisen i royalty, og andre 2,5% skal gå til FSC Danmarks oplysningsarbejde.

Billedtekst:
Vinderen af konkurrencen skal bygge møblet i et projekt med bæredygtigt træ i Honduras. – Foto: Nils Lund Pedersen.
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden